Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ για τον ΘΗΣΑΥΡΟ του Αλή Πασά! Γκρεμίζουν γεφύρια για να τον βρουν…

Οι ιστορίες πάνε κι έρχονται. Και δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα στο επίκεντρο των ερευνών, μπαίνουν και διπλανοί νομοί. Ο θησαυρός του Αλή Πασά προκαλεί… παροξυσμό και απειλεί… ακόμη και τα παραδοσιακά γεφύρια!Ο θησαυρός του Αλή Πασά είναι ένας θρύλος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού Ιωαννίνων και έφτασε ως την Καρδίτσα και τα χωριά της όπου κάποιοι έχουν κάνει στόχο της ζωής τους την ανακάλυψή του.

Κατά τον θρύλο κανείς δεν έχει εντοπίσει την προσωπική περιουσία σε χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα του Αλή. Λέγεται ότι σεντούκια γεμάτα με λίρες. Άλλα περιελάμβαναν πολύτιμους λίθους και άλλα βυζαντινά κειμήλια απ’ τις επιδρομές του.
Αμύθητης αξίας ο θησαυρός λένε και… όλο και κάποιοι λένε ότι κάτι έχουν ακούσει. Για κάποιον που ήξερε, για κάποιον που ήξερε έναν άλλο που ήξερε και πάει λέγοντας.
Όπως και να ‘χει οι χρυσοθήρες όλα αυτά τα ακούνε και ψάχνουν στα πιο απίθανα σημεία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος έχουν βάλει σε κίνδυνο ακόμη και πέτρινα ιστορικής σημασίας γεφύρια ανοίγοντας τρύπες.

Είναι χαρακτηριστικά δυο περιστατικά στην περιοχή της Καρδίτσας όπου στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου οι χρυσοθήρες έσκαψαν μια τρύπα έσκαψαν στο “κατάστρωμα”. Έβγαλα πέτρες και χώμα δημιουργώντας μια τρύπα στην οποία χωράει άνθρωπος. Η τρύπα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση του γεφυριού.
Ανάλογο περιστατικό έχει συμβεί και στο γεφύρι του Τυρολόγου. Σε αυτή την περίπτωση η τρύπα ανοίχτηκε κοντά στη βάση του τόξου. Οι άγνωστοι μάλλον αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους που άφησαν ακόμη και μια τσάπα μέσα στην τρύπα.

newsit

Shares