Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΠΑΓΩΣΕ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ!Μετά τη «βόμβα» του ΔΝΤ για περικοπή συντάξεων και κατάργηση αφορολόγητου και η ΕΕ αλλάζει στάση…

Το ΔΝΤ «έσπασε τη σιωπή του» και επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις, την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την περικοπή συντάξεων και την κατάργηση του αφορολόγητου, δηλαδή στο να μην αποφασιστεί η αναστολή της περικοπής και το πάγωμα στην μείωση του αφορολόγητου.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν έχει ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά είναι θέμα των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε όμως ότι τα μέτρα του 2019 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Μάλιστα επεσήμανε με νόημα ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Έτσι, θα αναπτύξει πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς. Και σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε πως η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις αναφέρει: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους. Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση λογω συμφωνίας χρέους κ ταμειακού αποθέματος, επομένως θα μπορούσαμε να επιδείξουμε υπομονή».

Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να απαντήσει στο ΔΝΤ αλλά εστιάζει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους στο Eurogroup. Αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα τους πείσει για το υπερπλεόνασμα, παρότι το θετικό κλίμα που υπήρχε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι μειώσεις φαίνεται να χάλασε.

«Υπάρχει απόκλιση, αλλά ως το τέλος της διαπραγμάτευσης θα έχει καλυφθεί», υποστηρίζουν με βεβαιότητα κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι στο τέλος θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις το 2019!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφορά με τους Ευρωπαίους εταίρους έχει περιοριστεί σε περίπου 0,15% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 270 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζουν οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% που, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην κόψει ούτε μισό ευρώ από συντάξεις το 2019, φαίνεται πως η Αθήνα προτιμά να θυσιάσει αν δεν ευοδωθούν τα παζάρια με τους δανειστές.

«Στο ζύγι» βεβαίως μπαίνουν και άλλα μέτρα, αν και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δουν να περικόπτονται κι άλλο τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες, όπως η επιδότηση ενοικίου, αγοράς φαρμάκων, ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι το πρώτο «πακέτο» που θα έρθει στη Βουλή, θα αφορά στα αναδρομικά ένστολων, πανεπιστημιακών, δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ. Οι διατάξεις θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα, αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα βρίσκονται στη Βουλή από την 1η Νοεμβρίου, καθώς δεν σχετίζονται με τις διαβουλεύσεις για το πλεόνασμα του 2019, μιας που το κόστος των 800 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει το φετινό Προϋπολογισμό.

Αντιθέτως, οι λεπτομέρειες για το όποιο κοινωνικό μέρισμα και τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το Δεκέμβριο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την υπέρβαση του στόχου.

iefimerida

Shares