Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ! Οι ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ και την Ελλάδα…

Μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 8 μηνών στον Dow Jones την Τετάρτη, στα «κόκκινα» βρέθηκαν τα χρηματιστήρια σε Ασία και Αυστραλία – Ζητείται… ομαλότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερώνΠαγκόσμια αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου που πυροδοτήθηκε από τις μεγάλειες απώλειες στη Γουόλ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης.

 

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν κατά 4% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχανε 3,25% με την αγορά της Σανγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% και να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας.

 

Παρόμοια εικόνα και στην Αυστραλία με τον δείκτη S&P/ASX200 να χάνει 2% και να βρίσκεται κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου.

 

Το μίνι κραχ ξεκίνησε από τη μεγάλη πτώση στη Γουολ Στριτ όπου ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών. Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυαμό με την αυξημένη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που προκαλεί αγωνία για ενδεχόμενη επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση.

 

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τη βουτιά στην αμερικανική αγορά έριξε το φταίξιμο στη Fed, ενώ παράληλα ανέφερε πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό».

 

«Η Fed κάνει μεγάλο λάθος. Είναι υπερβολικά σφιχτοί (αναφερόμενος στην αυστηρή νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί!», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

 

Ζητείται… ομαλότητα στην Αθήνα

 

Το κλίμα αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αγωνία στην Αθήνα καθώς ζητείται ομαλότητα στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

 

Μπορεί παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μετριαστούν οι απώλειες, ωστόσο δεν οδήγησε στην ανατροπή της κατάστασης, καθώς οι απώλειες, έστω και οριακές, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη και μαζί το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι τράπεζες καθώς η ανάγκη επενδυτικών «ενέσεων» μοιάζει επιβεβλημένη. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τετάρτη, έφερε τις τιμές των τραπεζικών μετοχών κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων!

 

Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη έκλεισε στις 625,83 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,05% αν και το πρωί αντέδρασε έως και 2,87% στις 642 μονάδες.

 

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, εάν δεν εκδηλωθεί σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον (Bid στις τράπεζες), τότε δεν θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά.

 

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,45% στα 1,155 ευρώ. Βουτιά 3,90% η Εθνική Τράπεζα στα 14,8 ευρώ. Με πτώση 0,76% η μετοχή της Eurobank στα 0,4962 ευρώ -κοντά στα χαμηλά επίπεδα των 52 εβδομάδων. Βουτιά 2,40% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,10 ευρώ.

 

protothema

Shares