Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πήρε φόρα η Τουρκία! Ανοίγει μέτωπο και με την Τσεχία…

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας απέρριψε τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι στηρίζει την τρομοκρατία, έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης που καταδίκασαν την απόφαση τσεχικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τον Σάλεχ Μούσλιμ, πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας.

Ο 67χρονος Μούσλιμ τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα το Σαββατοκύριακο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία, που τον θεωρεί «αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης». Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωσή του, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει μια «πολιτική απόφαση» που «στηρίζει ξεκάθαρα την τρομοκρατία».
«Η Τσεχική Δημοκρατία απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας», υπογράμμισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έκδοσης δεν έχουν ολοκληρωθεί από την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Τουρκία συμπεριέλαβε πριν δύο εβδομάδες τον Μούσλιμ σε ένα κατάλογο καταζητούμενων τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα επιδιώκει τη σύλληψή του κατηγορώντας τον Μούσλιμ ότι συνδέεται με μια βομβιστική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2016 ενάντια σε μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα 30 νεκρούς, κυρίως στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK),

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι τουρκικές αρχές τον έχουν επικηρύξει για 800.000 ευρώ.

«Τέθηκα υπό κράτηση την Κυριακή κατόπιν αιτήµατος της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά όλοι εδώ πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας είναι απολύτως λάθος και ψευδείς», τόνισε ο Μούσλιμ μετά την απελευθέρωσή του στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi.

protothema.gr

Shares