Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πάνε ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ τον ΤΣΙΠΡΑ (και τους Έλληνες) για 4ο Μνημόνιο! Ρουκέτα ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ…

Φαίνεται πως πάνε καροτσάκι τον Τσίπρα για 4ο Μνημόνιο. Η Τράπεζα της Ελλάδας (Στουρνάρας) και οι Δανειστές φαίνεται πως είναι οι μόνοι που λένε τι μας έρχεται.

Η Δήμητρα Καδδά έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο για τον capital που το παραθέτουμε και πιστεύουμε πως θα γίνουν πολλά πράγματα πιο ξεκάθαρα.
«Tο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα της “καθαρής εξόδου” από το 3ο μνημόνιο επισημοποιήθηκε χθες, με την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Οι ανακοινώσεις συνέπεσαν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την 4η (και μεγαλύτερη) αξιολόγηση, την οποία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τον Μάιο για να οδηγηθεί σε μία συνολική συμφωνία τον Ιούνιο (για την αξιολόγηση με τα 88 προαπαιτούμενα που τη συνοδεύουν αλλά και για το χρέος και για πλαίσιο της επόμενης ημέρας).

Ωστόσο χθες, η ημέρα δεν “σκιάστηκε” μόνο από το καμπανάκι που έκρουσε ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (σ.σ. και ήταν διπλό). Σκιές προκάλεσε και η ρήση Ντράγκι περί εκκρεμότητας πλειστηριασμών στην 3η αξιολόγηση, η οποία όπως αποκάλυψε δεν έχει κλείσει, αλλά και η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου (που χειρίζεται ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων, αλλά και δρομολογεί αναγκαστικά έναν “μίνι”, κατ ελάχιστο, ανασχηματισμό).

Η διπλή ρουκέτα Στουρνάρα

Στην ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση ο κ. Στουρνάρας δεν μίλησε μόνο υπέρ μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Η έκθεση της ΤτΕ περιέχει σαφή αναφορά και στην φορολογική κόπωση που διαπιστώνει, ζητώντας την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Και τούτο ενώ στο “τερέν” των διαπραγματεύσεων επιχειρείται να ανασχεθεί η πίεση του νέου επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ (και διαδόχου της κυρίας Βελκουλέσκου) Πίτερ Ντόλμαν για εμπροσθοβαρή εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου (σ.σ. από το 2019).

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Γενική Συνέλευση της ΤτΕ ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής πολιτικής του ΥΠΟΙΚ Φραγκίσκος Κουτεντάκης δήλωσε ότι η στάση της ΤτΕ δυσχεραίνει σημαντικά την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα.

“Μέτωπο” Ντράγκι

Ένα τρίτο μέτωπο που αφορά στο… παρελθόν ξεδιπλώθηκε χθες, από το εξωτερικό. Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε σαφές ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό το προαπαιτούμενο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να ολοκληρωθεί τελεσίδικα η 3η αξιολόγηση και να έρθουν τα 5,7 δις ευρώ. Είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί τον Μάρτιο μετά από νέα στοιχεία που θα λάβουν οι δανειστές από τις ελληνικές αρχές.

Και τούτο την ώρα που στην Αθήνα, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, εξερχόμενο από την έδρα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς διαβεβαίωνε ότι το θέμα έχει λήξει. Ανάφερε σε ερώτημα για τα 5,7 δις ευρώ, ότι αυτό που απομένει είναι τα λεφτά να έρθουν κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο.

Η διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αύριο σχεδιάζεται νέος γύρος “κορυφής”. Στόχος έως την Πέμπτη είναι να ξέρουμε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα αντιμετωπίζουν δυνητικά προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χθες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών της 4ης αξιολόγησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Έφερε ως παράδειγμα τέτοιων προαπαιτούμενων αυτό του δημοσίου και της τοποθέτησης γενικών γραμματέων και διευθυντών, κάνοντας λόγο για ένα θέμα πάρα πολύ σύνθετο και χρονοβόρο. Εξήγησε ότι γενικότερα αυτό που επιχειρείται είναι να καταγραφούν όλα τα αντίστοιχα δύσκολα θέματα έως την Πέμπτη που αναχωρούν οι Θεσμοί ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση έως τον Μάιο. Αντίστοιχα, ο τελικός στόχος της συνολικής συμφωνίας (μαζί με το χρέος) είναι να καταστεί εφικτή μέσα στον Ιούνιο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των Θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Θα λάβει χώρα ένας συνολικός γύρος ανασκόπησης των μετώπων και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης για το Εuroworking Group που διενεργείται στις Βρυξέλλες το απόγευμα της ίδιας ημέρας.»

Shares