Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ το είπε ξεκάθαρα για τους Έλληνες!«Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κος Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εμφανίστηκε χθες στη δημόσια τηλεόραση για να υπερασπιστεί τη συμφωνία με τα Σκόπια. Μάλιστα ήταν η δεύτερη εμφάνισή του εντός 24ωρών κάτι που δείχνει πως το «παίρνει πάνω του».

Μάλιστα, το αν είναι καλή ή όχι η συμφωνία το έχουμε αναλύσει αρκετά, ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τα συλλαλητήρια, τα οποία θα αρχίζουν από αυτό το σαββατοκύριακο στις Πρέσπες. Το μήνυμά του ήταν μάλλον σαφές: δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα πάει τη συμφωνία μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από τις λαϊκές αντιδράσεις ή τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης. Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι η κοινή γνώμη δεν είναι θετική στη συμφωνία και τον συμβιβασμό με το όνομα, απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος.

«Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: « Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;… Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διότι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;».

Στα ζητήματα του κοινοβουλευτισμού είπε τα εξής.
«Η ψηφοφορία για τη συμφωνία σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης. Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες λαμβάνουν αυτόν τον χαρακτήρα. Πιστεύω ότι θα περάσει με μεγάλη υποψηφιότητα. Και η αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έχει τον ίδιο χαρακτήρα. Εμείς αυτό που κερδίσαμε στη συμφωνία, ήταν για να διασφαλίσουμε τη χώρα σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι, ας μου κάνουν πρόταση μομφής. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό παράδοξο. Όσοι ψηφίσουν, αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής, θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αναμένει στήριξη από την κεντροαριστερά για την έγκριση της συμφωνίας:

«Στον χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία».

Για τον κ. Καμμένο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση:

«Η προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει μία τόσο σημαντική πολιτική εξέλιξη στα Σκόπια. Η βασική προγραμματική συνεννόηση ήταν να σταματήσει το πλιάτσικο στη χώρα και να τη βγάλουμε από τα μνημόνια. Ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε σημασία στην πάγια θέση μας για το Σκοπιανό. Θέλω να ομολογήσω ότι ο Καμμένος έχει μία πάγια θέση, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ όμως ως υπεύθυνος μίας πατριωτικής κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, τώρα που είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών μας στόχων. Αν η άλλη πλευρά περάσει τους σκοπέλους, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει τη στάση αρχής του. Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού”, υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της «θλιβερή» και κατηγορώντας την ότι ασκεί «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα. Μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό. Είπε επίσης ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι πρόκειται για «μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα και την περιοχή» και εξήγησε: «η Μακεδονία δέχθηκε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία” αυτό ανέφερε όλος ο διεθνής τύπος. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα ουσίας με τεχνάσματα γιατί η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως “Το Βόρεια είναι μια σημαντική κατάκτηση δίπλα στο Μακεδονία που αναγνωρίζουν 140 χώρες σήμερα. Ήμουν υπέρ να είναι αμετάφραστο διότι η γλώσσα εκδικείται και θα απορρίπτονταν η πιο δύσχρηστη μορφή και όλη θα την ονόμαζαν τελικά Μακεδονία… “Αυτό που κάνει η συμφωνία, είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τρίτων λαών, στον αυτοπροσδιορισμό τους. Στο άρθρο 7 λέει ότι όπου χρησιμοποιούν το όνομα, δεν εννοούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το δικαίωμα ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή. Εμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες. Εμείς θα τους πούμε Σλαβομακεδόνες. Κι εκεί που σε όλη την υφήλιο ταξίδευαν με έγγραφα που τους ανέφεραν ως Μακεδόνες, τώρα θα ταξιδεύουν ως “Μακεδονία, παύλα, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”».

Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις ούτε αποσαφήνισε γκρίζα σημεία της συμφωνίας, όπως η γλώσσα, η εθνότητα και η χρήση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας στα σλαβικά.

Shares