Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Τσακαλώτος την είδε… ΠΟΙΗΤΗΣ! Απήγγειλε στίχους Άγγλων ποιητών απ’ το βήμα της βουλής…

Με αποφθέγματα από Αγγλους ποιητές και διανοούμενους διάνθισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι η ματιά μας απέναντι στα γεγονότα πρέπει να είναι ευρύτερη και να μην περιορίζεται μόνο στα σύνορα της χώρας.O κ. Τσακαλωτος ξεκίνησε με ένα στίχο από ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ, ενός από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές:

«Τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία μόνο την Αγγλία ξέρουν; Για να ξέρεις την χώρα σου πρέπει να ξέρεις κι άλλες χώρες και άλλες κουλτούρες και άλλες παραδόσεις να μπορείς να μπεις και στα παπούτσια των άλλων. Οι σύγχρονοι Βρετανοί ξέχασαν αυτό το ρητό και αυτόν το στίχο και γι’ αυτό έχουν μπροστά το Βrexit και νομίζουν ότι με την ιστορία τους, τη βασίλισσα τους, την αυτοκρατορία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Η ψευδαίσθηση του μεγαλείου μπορεί να αναλύσει το παρελθόν, αλλά δεν έχει να πει τίποτα για το παρόν και το μέλλον», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο μέγεθος και την οικονομική δύναμη της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι μιλάμε για αυτή τη χώρα χωρίς να την έχουμε μελετήσει και χωρίς να την γνωρίζουμε.

«Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν μπαίνει τα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει. Ξέρουμε κάτι για την FYROM και την βόρεια Μακεδονία, έχουμε μελετήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα τους. Είναι 4.600 όταν το δικό μας είναι 17.400.

Το ΑΕΠ της FYROM είναι 10 δισ. πολύ λιγότερο από το μαξιλάρι που θα προσπαθήσουμε να έχουμε στις 21 Ιουνίου. Για αυτή τη χώρα μιλάμε, όχι για άλλη χώρα», ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην μακεδονική γλώσσα, όπως είπε αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας που γεωγραφικά υπάρχει στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη από το 1920.

«Εγώ ξέρω από την εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη του παππού μου που είναι από το 1920 ότι υπήρχε ένας χάρτης και εκεί υπήρχε μια μεγάλη λέξη Μακεδονία που αρχίζει από την Ελλάδα και πάει μέχρι πάνω.

Πώς γίνεται η μακεδονική γλώσσα που προέρχεται από την σλαβική οικογένεια των γλωσσών τη δεκαετία του 50 να υπάρχει, μετά να μην υπάρχει, τη δεκαετία του 70 να υπάρχει ξανά και τώρα η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει αυτή η γλώσσα; Στα διαλείμματα που δεν υπάρχει γιατί η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα μοναστήρι όπου έχουν πάρει όρκο σιωπής μέχρι να ξαναγίνουν οι συγκυρίες και να μπορούν να ξαναμιλήσουν».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα στα Βαλκάνια προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και πρόσθεσε πως η χώρα μας θέλει μία λύση που σέβεται τις αξίες του αλλού. «Δεν είναι επιβολή όπως θέλετε εσείς είναι συμφωνία. Οποιαδήποτε κρίση εάν δεν λυθεί με τρόπο που όλοι καταλαβαίνουν τον εαυτό τους απλά δεν έχει λυθεί η κρίση».

Ο κ. Τσακαλώτος ολοκλήρωσε την ομιλία του όπως ξεκίνησε, αλλά παραφράζοντας το ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ: «Τι ξέρουν αυτοί για την Ελλάδα, που μόνο την Ελλάδα ξέρουν».
iefimerida.gr

Shares