Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Σι Τζινπίγκ γίνεται “ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ” στην Κίνα! Σιωπηλές οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, θαμπωμένος από τη λαμπρή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίγκ πέρυσι στο Πεκίνο, τον αποκάλεσε «βασιλιά της Κίνας».Ο χαρακτηρισμός ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική Εθνοσυνέλευση κατήργησε το όριο των δύο προεδρικών θητειών, επιτρέποντας στον Σι να διατηρήσει τα ηνία και μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του, το 2023.

«Πιστεύω ότι ο Σι Τζινπίγκ θέλει να μείνει στην εξουσία για όσο διάστημα είναι υγιής για έναν απλό λόγο, γιατί έχει πολλούς εχθρούς στην Κίνα και η εξουσία είναι η πραγματική του προστασία», υποστήριξε ο συγγραφέας βιβλίου για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ρίτσαρντ Μακ Γκρέγκορ μιλώντας στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι οικογένειες του κατεστημένου τις οποίες έχει ενοχλήσει με τη μάχη του κατά της διαφθοράς, αλλά και η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, που ανησυχεί ότι η συγκέντρωση εξουσίας μπορεί να βλάψει την οικονομία και να πάει τη χώρα πίσω. Από τις συζητήσεις μου, η οργή και η δυσφορία είναι ορατές», υποστήριξε ο Μακ Γκρέγκορ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Πάντως, στη Δύση δεν εκφράστηκε καμία τέτοια δυσφορία, παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι, σημειώνοντας ότι η μοναδική αντίδραση ήταν του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε για την αιώνια προεδρία: «Ισως κάποτε πρέπει να το σκεφτούμε κι εμείς». «Με τη στάση της απέναντι στο κινεζικό “άλμα προς τα πίσω”, η μεγαλύτερη φιλελεύθερη δημοκρατία του κόσμου απαρνείται τον ρόλο του ηγέτη της Δύσης», υποστήριξε ο Ραμπίνι.

Παράλληλα, με την αλλαγή του συντάγματος, η κινεζική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ευρεία αναδιάρθρωση κρατικών υπηρεσιών, ώστε να περάσουν περισσότερες κρατικές λειτουργίες στον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. «To πειθαρχικό όργανο του Κ.Κ., με τη βοήθεια του οποίου ο Σι έχει συλλάβει διεφθαρμένους και αντιπολιτευομένους, θα επεκτείνει το βλέμμα σε ολόκληρο το κράτος, σε καθηγητές, γιατρούς, δικαστές, μάνατζερ δημόσιων υπηρεσιών», έγραψε η εφημερίδα Εl Pais. Με τις συνταγματικές αλλαγές «πάνω από το, νόμο βρίσκεται το κόμμα και στον πυρήνα του κόμματος βρίσκεται ο Σι». Ετσι η Κίνα μετακινείται από τη συλλογική κυβέρνηση ομάδας υψηλόβαθμων αξιωματούχων, στην αρχή ενός ανδρός, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα όρια του πολιτικού διαλόγου. Παράλληλα, ο Σι προωθεί τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με στόχο η Κίνα να κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες το 2035.

Ενας από τους τομείς στους οποίους σκοπεύει να δώσει έμφαση είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με δημιουργία νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και ο αυστηρότερος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τη συγχώνευση των εποπτικών αρχών του τραπεζικού τομέα και του τομέα των ασφαλειών.

Αυξήσεις στον στρατό

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται επίσης ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, με μείωση κατά 10% του αριθμού των στρατιωτών, που σήμερα ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια. Προκειμένου να προλάβει τη δυσαρέσκεια, ίδρυσε υπουργείο Βετεράνων, ενώ χορήγησε αυξήσεις σε όλους τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο.

Η Κίνα είναι μια χώρα 1,3 δισ. ανθρώπων, με ανερχόμενη μεσαία τάξη, που συγκρατείται στα όρια του αποδεκτού λόγου μέσα από έναν όλο και πιο εκτεταμένο μηχανισμό ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πέρα από το αν ο Σι θα επιτύχει ή όχι τους πολιτικούς του στόχους, το ερώτημα είναι για πόσο ο συγκεντρωτισμός θα γίνεται ανεκτός. Μία απάντηση: για όσο η οικονομία καλπάζει, βελτιώνοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών.
kathimerini.gr

Shares