Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Δρ. Kizilyurek προειδοποιεί: Ο Ερντογάν ενδέχεται να στείλει πολεμικά σκάφη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Κ., Δρ. Niyazi Kizilyurek, σύμβουλος και του Προέδρου Αναστασιάδη, μίλησε στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο κατά την οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εν λόγω κινήσεις «προσανατολίζονται» περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας, ε νόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, παρά σε μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει μια πολιτική, η οποία συχνά νομίζουμε ότι είναι επιθετική και κατακτητική. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι πολύ αποτυχημένη από την εποχή της «Αραβικής Άνοιξης», όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου κήρυξε το δόγμα του νέο-οθωμανισμού. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που να έχει σεβασμό στην Τουρκία, αφήστε την επιβολή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν «άσκηση λαϊκισμού» με στόχο τις εκλογές.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ως «καιροσκοπικά ανοίγματα» και «μανούβρες», λέγοντας ότι κάθε στόχος που έχει μπει από πλευράς Τουρκίας έχει καταρρεύσει.

https://www.facebook.com/radioprotoolastofos/videos/1340787862688001/

Τουρκοκύπριοι και φυσικό αέριο
Όσον αφορά στην πρόταση των Τουρκοκυπρίων για τη δημιουργία μιας «κοινής επιτροπής» για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Δρ. Κιζίλγιουρεκ αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μπαίνουμε σε μια «συνομοσπονδιακή τακτική» χωρίς να υπάρχει λύση.

«Η Τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι όταν διεκδικεί δικαιώματα στις θάλασσες της Κύπρου, δεν τα διεκδικεί ως ξεχωριστό κράτος, γιατί δεν μπορεί, αλλά ως η τουρκοκυπριακή κοινότητα του Συντάγματος του ’60. Από την άλλη, να κάνεις συμφωνία ως “ΤΔΒΚ” με την Τουρκία και να την φέρεις στις θάλασσες της Κύπρου, είναι μια εντελώς παράνομη πράξη», είπε.

Εξέφρασε δε την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να τοποθετήσουν τα συμφέροντά τους βάσει της δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε πως η προσπάθειά βάσει της πολιτικής της έντασης δεν μπορεί να φτάσει μακριά, γιατί παρόλο που μπορεί -συγκυριακά- να φέρει την ανατροπή στους σχεδιασμούς της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, στο τέλος όλοι χάνουν.

«Έχουμε μπροστά μας προοπτική να λύσουμε το Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μάς άφησε με ένα κείμενο-πλαίσιο και μας ζήτησε να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε. Βλέπουμε ότι η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά αποφεύγει να απαντήσει κατά πόσο υιοθετεί ή όχι το πλαίσιο Γκουτέρες», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική ισχύος δεν ικανοποιεί τον τουρκικό πόθο για το φυσικό αέριο.

Η ΕΕ δεν έχει ασκήσει αρκετή πίεση στην Τουρκία
Σύμφωνα με τον κο Γκιζίλγιουρεκ, ο Ερντογάν είναι ένας εκλεγμένος χαρισματικός ηγέτης, αλλά πλέον και δικτάτορας, συμπληρώνοντας πως «Τα μεγάλα κακά γίνονται από χαρισματικούς ηγέτες κι αυτό η ανθρωπότητα το γνωρίζει από την εποχή του Αδόλφου Χίτλερ μέχρι σήμερα. Ένας χαρισματικός ηγέτης είναι αυτός με τον οποίο κανείς ταυτίζεται, που νομίζει ότι τα συμφέροντά του είναι προστατευμένα μαζί του. Ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου μόνος του σε αυτή την εποχή. Κοιτάξτε την Αμερική, κοιτάξτε τη Ρωσία, είναι η εποχή που έχουμε χαρισματικούς ηγέτες και λαϊκιστές. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία -πέραν του Χίτλερ- που έχουμε εκλεγμένους δικτάτορες».

Όπως είπε, η καταπίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας και η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι μεγάλη, με μεγάλα ονόματα της διανόησης, συγγραφείς και δημοσιογράφους να βρίσκονται στη φυλακή ή σε άλλες περιπτώσεις εγκαταλείπουν κακήν κακώς την χώρα.

Ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ παράλληλα υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα ασκήσει αρκετή πίεση και κριτική στην Τουρκία, τηρώντας μια αρκούντως «ήπια» στάση, αντιμετωπίζοντάς την περισσότερο ως «συνέταιρο» που έχει ανοίξει μια «φυλακή προσφύγων», κρατώντας τους μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό υπονομεύει και τη δημοκρατική, ευρωπαϊκή ευαισθησία. Δεν συναντάμε πλέον μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι αυστηρή σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και μειονοτήτων, που είναι βασικές αρχές της Ευρώπης», προσθέτει ο ακαδημαϊκός, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να κοιτάξει κανείς και στο ζήτημα των Κούρδων εντός της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν υπαρκτή, υπήρχαν πιο αυστηρές τοποθετήσεις, κάτι που διαφαίνεται αν μελετήσει κανείς τις σχετικές ευρωπαϊκές εκθέσεις της περιόδου 2005-2008. Αυτό, εν μέρει προκύπτει και από το γεγονός ότι τότε η Τουρκία ανταποκρινόταν στις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων, σε αντίθεση με το «σήμερα», που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την ενταξιακή της πορεία κι έτσι δεν ανταποκρίνεται καν στις πιέσεις, ενώ συχνά ανταπαντά σε προκλητικό τόνο. «Δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αγνοεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή η Τουρκία δεν είναι πλέον μια “εντάξιμη” χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης της Ευρώπης απέναντι στις παραβιάσεις της Τουρκίας, ο Τ/κ ακαδημαϊκός ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον τέτοιος μοχλός, προσθέτοντας ότι στην εποχή που ζούμε δεν λειτουργούν πλέον οι παγκόσμιοι θεσμοί ή λειτουργούν επιλεκτικά. «Πολλά εθνοκεντρικά συμφέροντα πάνε πέραν του μέτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εποχή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ότι έχει γίνει μια τεράστια εκστρατεία, ώστε να μην μείνει ούτε μία αντιπολιτευτική φωνή, διώκοντας και φυλακίζοντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την εν λόγω απόπειρα ούτε με τους Γκιουλενιστές, ενώ έχει φυλακίσει κοσμικούς διανοούμενους που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, ενώ ενδεικτική είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς του ειδησεογραφικού και αντιπολιτευόμενου ομίλου Dogan από επιχειρηματικούς κύκλους φίλα προσκείμενους στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Τέλος ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ καταλήγει λέγοντας πως ο Ρ.Τ. Ερντογάν «Έχτισε ένα αυταρχικό καθεστώς εντός της Τουρκίας χωρίς καμιά αντιπολίτευση, έχει φανατίσει τον κόσμο μέσω εθνικισμού κι έχει χτίσει έτσι μια στρατηγική εξουσίας για τον ίδιο», συμπληρώνοντας ότι η τουρκική Κυβέρνηση μονοπωλεί πλέον και τα ΜΜΕ, με εξαίρεση κάποια ηλεκτρονικά μέσα που «κάνουν καλή δουλειά», κατέληξε.

Πήγη: Sigma

Shares