Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ για τις ΠΟΙΝΕΣ κατά αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου…

Αντιδράσεις στους κύκλους των αστυνομικών και των νομικών, αλλά και ανησυχία στον κόσμο προκαλεί το πόρισμα της ΕΔΕ (Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης) που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ.για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στο θλιβερό συμβάν της 21ης Σεπτεμβρίου έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που γνωστοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, για τους τέσσερις εκ των οκτώ εμπλεκομένων αστυνομικών προτείνεται η ποινή της απόταξης, ενώ για τους υπόλοιπους προτείνεται η επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης.

Αμέσως μετά το συμβάν, που έγινε παρουσία πλήθους πολιτών, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του άγριου και απάνθρωπου ξυλοδαρμού του δράστη τόσο από τον ιδιοκτήτη και δύο ακόμη άτομα στην αρχική φάση, όσο και από την «επιχειρησιακή βία» που του άσκησαν στη συνέχεια οι αστυνομικοί, όταν, καίτοι αιμόφυρτος, προσπάθησε να διαφύγει. Οι εικόνες είναι πραγματικά απάνθρωπες και σοκαριστικές…

Είναι προφανές ότι από πλευράς αστυνομικών επιδείχθηκε καθ’ υπερβολήν βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα οποία όμως ασκήθηκαν εις βάρος ενός ενόπλου, που είχε εισβάλει σε κατάστημα με μαχαίρι, ακολούθησαν τα όσα ακολούθησαν και τελικά το θύμα προσπάθησε πάλι να διαφύγει.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, κ. Σταύρος Μαυροειδάκος, με σημερινές δηλώσεις του (Παραπολιτικά FM) ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί του κατά το τραγικό συμβάν ενήργησαν με βάση τη διεθνή τακτική προκειμένου για τέτοια συμβάντα. Ενώ και άλλοι συνάδελφοί του (που δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα) σημείωναν ότι «σε τέτοιες αδιευκρίνιστες καταστάσεις, και δη όταν ο δράστης είναι ένοπλος, προέχει η πάση θυσία εξουδετέρωση και σύλληψή του…».

Η Δικαιοσύνη επελήφθη, φυσικά, αμέσως της υπόθεσης και η έρευνα για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται. Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αστυνομικών και νομικών κύκλων είναι το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο και έκριναν υπερβολικά αυστηρό σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τη δράση των οργάνων της τάξης… Τη στιγμή, μάλιστα, που η Δικαιοσύνη δεν έχει διατάξει τη σύλληψη και προφυλάκιση κανενός από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς!

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες υποψίες στην αντιπολίτευση ότι το πόρισμα της συγκεκριμένης ΕΔΕ (η οποία ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, ύστερα από τρεις αλλαγές του υπευθύνου γι’ αυτήν…) εντάσσεται στο προεκλογικό-ιδεολογικό «αφήγημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «κανακέψει» το αριστερό της ολοένα και φθίνον εκλογικό ακροατήριο, και εμμέσως να «απαντήσει» στην αξιωματική αντιπολίτευση -που έχει αναδείξει το πρόβλημα της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών- ως προς το «πού» μπορεί να οδηγήσει η… αστυνομοκρατία!

Το μήνυμα

Αλλά και δικηγορικοί κύκλοι (πέραν του συνηγόρου υπεράσπισης δύο εκ ων κατηγορουμένων αστυνομικών, κ. Θ. Πλεύρη) εκφράζουν την άποψη ότι η προτεινόμενη ποινή, κατά την ΕΔΕ, είναι υπερβολικά αυστηρή, και αν τελικά ισχύσει θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ανάληψη κινδύνου των αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στα οποία, φυσικά, περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της βίας και του εγκλήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί η… καθημερινή ρουτίνα στους δρόμους. Με αποτέλεσμα τη διάχυτη ανασφάλεια και ανησυχία των πολιτών.

Όπως επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους, ήδη παρατηρείται στην καθημερινότητα μια «αποστασιοποίηση» των αστυνομικών δυνάμεων για εμπλοκή σε συμβάντα με ενόπλους και επικίνδυνους παραβατικούς κάποιων «συλλογικοτήτων» («Ρουβίκωνες», «αναρχικούς» των Εξαρχείων και άλλους σχετικούς, που ήδη αντιμετωπίζονται με προκλητική ανοχή από πλευράς πολιτείας, τόσο σε πολιτικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο…), καθώς επίσης και μια αρνητική διάθεση επίδειξης αυτοθυσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως εξηγούν εν ενεργεία μάχιμοι αστυνομικοί, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης βίαιων πράξεων και «εμπλοκής» με ενόπλους, το όργανο δεν θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνδυνο μόνο τη σωματική του ακεραιότητα, αλλά και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφού συχνά τιμωρούνται αυστηρά για υπερβολική βία, ακόμη και σε περιπτώσεις που έδρασαν σύμφωνα με την εκπαίδευση και τις προβλεπόμενες διαδικασίες «εμπλοκής».

Εξ ου και η «αποστασιοποίησή» τους, η οποία όμως καταδικάζεται από την κοινωνία, που σε περιβάλλον διάχυτης ανασφάλειας και εγκληματικότητας απαιτεί την άμεση και αποτελεσματαική παρουσία και δράση της αστυνομίας…

Η ΕΔΕ

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύει το πόρισμα, για τους τέσσερις εκ των οκτώ αστυνομικών προτείνεται η απόταξη, ενώ για τους υπόλοιπους η ποινή της αργίας, με το ερώτημα της απόλυσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτοί -αν γίνει δεκτή η πρόταση των συντακτών της ΕΔΕ- θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για όσους μήνες αποφασιστεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να αμείβονται. Εάν, δε, μετά την επιστροφή τους στην υπηρεσία υποπέσουν σε νέο πειθαρχικό αδίκημα, θα αποταχθούν.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται, το πόρισμα δεν είναι απόφαση. Ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την ΕΔΕ δίνει το πόρισμα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αυτός αποφασίζει αν θα παραπεμφθούν οι αστυνομικοί στο πειθαρχικό ή όχι.
iefimerida.gr

Shares