Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΟΡΓΗ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από την αλλαγή ωραρίων των Lidl…


Σε αναπροσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματός της στον Πειραιά που βρίσκεται στην Αλιπέδου προχώρησε η αλυσίδα Lidl. Πλέον το συγκεκριμένο κατάστημα ανοίγει στις 7 το πρωί…
από 8 το πρωί που είθισται να ξεκινούν τη λειτουργία τους τα οργανωμένα δίκτυα τροφίμων. Η αλλαγή αυτή, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές της αλυσίδας, ελήφθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές σε μια περιοχή η οποία “ξυπνά” λόγω και πλοίων πολύ πρωινές ώρες.

Η συγκεκριμένη απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΥΙΕ), η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την αλυσίδα ότι “έσπασε το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8.00 πμ.”

Τι ισχύει όμως; Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3377/2005 η έναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων, δεν επιτρέπεται πριν από την 05.00′, μετά την οποία είναι ελεύθερη. Οπότε με βάση τη νομοθεσία, η Lidl όπως και κάθε άλλη αλυσίδα και κατάστημα, έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματά τους από τις 5 το πρωί. Αυτό που φοβάται η ΟΙΥΕ είναι ότι αυτή η κίνηση Lidl “θα εξωθήσει”, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της “τους ανταγωνιστές και τις εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, σε ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσει τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσει ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζόμενους και θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση τους.”

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας και δη τουριστικές, αρκετά καταστήματα ακόμη και αυτά που ανήκουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένουν ανοικτά πέραν του “παραδοσιακού” ωραρίου λειτουργίας. Στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής το κατάστημα της αλυσίδας Μασούτη κλείνει στις 11 το βράδυ.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αλυσίδες, όπως η 24shopen (σ.σ. αναπτύσσεται στην Αττική) που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα 24ωρες το 24ωρο. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς τα 24ωρα καταστήματα εκμεταλλεύονται τις γκρίζες ζώνες του συστήματος. Δηλαδή για να λειτουργήσουν πέραν του ωραρίου έχουν βγάλει περισσότερες της μίας άδεια προκειμένου να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες προϊόντων που πωλούν και τέτοιες άδειες π.χ. χώρος εστίασης που να τους επιτρέπουν το διευρυμένο ή και 24ωρο ωράριο λειτουργίας. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν και άλλα δίκτυα βλπ. καταστήματα ευκολίας αλλά και mini market που φιλοξενούνται στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Με αφορμή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η ΟΙΥΕ βάζει στον διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις ενώ καλεί τις ελεγκτικές αρχές του ΣΕΠΕ να κινητοποιηθούν. Πηγές από τη Lidl σημείωναν στο Capital.gr πως οι εργαζόμενοί της πληρώνονται το κάθε επιπλέον λεπτό υπερωρίας. Το ερώτημα είναι αν αυτό ισχύει σε όλο το εύρος της αγοράς και με ποιους όρους και πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι εκείνοι που δουλεύουν τις Κυριακές και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
capital.gr

Shares