Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι Τούρκοι ΠΕΙΝΑΝΕ, ο Ερντογάν ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ και η γυναίκα του παίρνει τσάντες… 50.000 δολαρίων…


Πριν από πολλά χρόνια στην Αίγλη του Ζαππείου, Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τη σύζυγό του.
Ήταν οι πρώτες εξάρσεις της νέας τουρκικής νομενκλατούρας που αναδείχθηκε στις αρχές αυτού του αιώνα μέσα από τη ραγδαία άνοδο (τότε!) του soft ισλαμισμού. Τα παιδιά του Ερμπακάν αναρριχήθηκαν στην εξουσία με δύο λαοπρόβλητες μορφές. Τον Ταγίπ Ερντογάν με σύζυγο την Εμινέ και τον Καππαδόκη Αμπντουλάχ Γκιουλ από την Καισάρεια με τη λιγομίλητη γυναίκα του.

Tα βλέμματα των δημοσιογράφων δεν έπεσαν μόνον επάνω στον νεο-οθωμανό Χαλίφη. Διέτρεξαν με περιέργεια τη μορφή της Εμινέ και έμειναν άναυδοι.

Τότε, στην Αίγλη του Ζαππείου, τα δημοσιογραφικά βλέμματα είχαν καταγράψει σαν να ήταν αξονική τομογραφία το ισλαμικά σεμνό για τους πολλούς αλλά εξαιρετικά λεπτό και ακριβό γούστο της συζύγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ως γνωστόν, η υποκρισία δεν έχει όρια, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει στους κόλπους της εξουσίας. Έτσι, η κυρία Γκιουλ φορούσε μαντήλα, δεν έδειχνε τα μαλλιά της και τα μακριά μανίκια έσφιγγαν τους καρπούς της στο ύψος που επιβάλλει το Κοράνι. Η μακριά ρόμπα κάλυπτε τα πόδια της βεβαίως και άφηνε μόνο να φανούν οι δύο υπέροχες γόβες της. Το σύνολο είχε απόχρωση μπεζ σε διάφορες εκδοχές που ταίριαζαν απόλυτα λόγω και της υφής του φορέματος – ρόμπας, το οποίο αναδυόταν με αρμονικές κινήσεις σε κάθε βήμα της.

Ο επίμονος δημοσιογράφος, κατά το «επίμονος κηπουρός», στάθηκε στο κεφάλι της επίσημης προσκεκλημένης για να ακούσει μία «Κασσάνδρα» που στεκόταν δίπλα του, η οποία εξηγούσε πως το κάλυμμα της κεφαλής είναι από μετάξι, κατασκευασμένο από τον οίκο Hermes. «Πρέπει να κοστίζει μία περιουσία» ψιθύρισε. «Κοιτάξτε τους καρπούς της» αναφώνησε. Και όντως μέσα από τα μανίκια, τα σφιχτοδεμένα όπως επιβάλλει το Κοράνι, ξεπρόβαλαν χρυσές αλυσιδίτσες που κατέληγαν σε δάκρυα, τα οποία αιωρούνταν. Κάθε δάκρυ ήταν και ένα μεγάλο διαμάντι. Πολλαπλασιάστε επί 10 και θα καταλάβετε. Οι γόβες, σεμνές, ήταν Manolo BlahniK και το μακρύ φόρεμα-ρόμπα ήταν προφανώς ένα μοναδικό μοντέλο ραμμένο στο Παρίσι, στα εργαστήρια των μεγάλων οίκων μόδας που ασχολούνται μόνο με την αγορά των ισλαμικών ελίτ ανά τον κόσμο. Μιλάμε για μεγάλη μπίζνα.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατέπεσε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον ο απόλυτος ηγέτης Χαλιφάτου. Η Εμινέ εξ’ αρχής είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις αντίκες, το vintage γενικότερα. Αυτό το πάθος της κοστίζει πολύ στον κρατικό κορβανά. Εθεάθη πολλάκις να αδειάζει προθήκες, ράφια και αποθήκες με αντίκες στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη. Δεν έχει τέλος αυτή η λίστα. Όλα αυτά τα έπιπλα ή αντικείμενα τα τοποθέτησε με προσοχή στο τουρκομπαρόκ Σεράι του νέου σουλτάνου στην Άγκυρα. Μιλάμε για κατάσταση ισλαμικού ροκοκό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε το όνειρό του. Προφανώς το σκεφτόταν από μικρός, όταν πουλούσε με τον νταβά του περασμένο στον σβέρκο σιμίτια στις κερκίδες της Φενέρμπαχτσε. Κατάφερε έπειτα από τόσα χρόνια να γίνει δεκτός για τσάι από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας ή, όπως υπογράφει επισήμως, τη Μεγαλειότητα της «Renn D’ Angletaire» σε άψογα νορμανδικά. Για να μη γελιόμαστε, η βασίλισσα της Αγγλίας ξέρει πως προέρχεται από τους νορμανδικούς οικισμούς της Βορείου Γαλλίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν με δυσκολία υπεκλήθη στη βασίλισσα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, κίνηση δύσκολη για έναν Σουλτάνο. Αλλά τα βλέμματα των δημοσιογράφων δεν έπεσαν μόνον επάνω στον νεο-οθωμανό Χαλίφη. Διέτρεξαν με περιέργεια τη μορφή της Εμινέ και έμειναν άναυδοι.

H Εμινέ έφθασε στο Λονδίνο φορώντας τη limited edition δερμάτινη Birkin τσάντα του γαλλικού οίκου Hermes, η οποία τράβηξε αμέσως τα βλέμματα. Η τσάντα αυτή κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 50.000 δολάρια.

«Ο προεδρικός μισθός είναι 39.000 τουρκικές λίρες, η Πρώτη Κυρία δεν εργάζεται. Μόνο η τσάντα της κοστίζει 50.000 δολάρια, δηλαδή 215.000 τουρκικές λίρες. Ισούται με έξι μήνες μισθού του Ερντογάν. Και μου λέτε ότι αυτός ο άνθρωπος ξοδεύει έξι μισθούς για να αγοράσει μία τσάντα στην Πρώτη Κυρία; Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού» σχολίασε σχετικά χρήστης στο Twitter.

Το συντηρητικό κοστούμι που φόρεσε επέλεξε να το στολίσει με την επίσης πανάκριβη καρφίτσα σε σχήμα λιβελούλας, αξίας περίπου 15.000 δολαρίων.

Το «lifestyle» του προεδρικού ζεύγους της Τουρκίας έχει προκαλέσει συχνά αντιδράσεις σε μία χώρα βαθιά θρησκευόμενη, πιστή σε ένα δόγμα που προτάσσει τη λιτότητα ως υπόδειγμα τρόπου ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/4 του λαού της χώρας αυτής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
zougla.gr

Shares