Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι Ρώσοι βάζουν STOP στον Ερντογάν! Τι συμβαίνει με τα πυρηνικά σχέδια…

Άσχημα είναι τα νέα για το μεγαλεπήβολο σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το Αιγαίο.
Η τουρκική ιστοσελίδα PA Intelligence αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι το πυρηνικό εργοστάσιο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη νότια ακτή της Τουρκίας, αναμενόταν να λειτουργήσει το 2023, όμως όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

Ο λόγος είναι ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία είναι έχει αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου, δεν βρίσκει υποψήφιους μετόχους που να θέλουν να συμμετάσχουν στο έργο. Η Rosatom είχε θέσει στόχο Τούρκοι εταίροι να αναλάβουν το 49% της κατασκευής , το οποίο ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή βέβαια είναι η επίσημη εξήγηση. Στις διπλωματικές αίθουσες, όμως, συζητείται ένα άλλο σενάριο, ομολογουμένως πιο ρεαλιστικό. Προφανώς η Ρωσία φοβάται να «δεθεί» περαιτέρω με τον Τουρκικό παράγοντα τον οποίο είναι ξεκάθαρο καιρό τώρα πως δεν εμπιστεύεται πραγματικά.

Έτσι προσπαθεί να καθυστερήσει το έργο δημιουργίας του πυρηνικού σταθμού. Είναι κάτι λογικό εάν σκεφτούμε ότι ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και άρα μια Τουρκία με πυρηνικό αντιδραστήρα θα είναι κίνδυνος και για το Ανατολικό Αιγαίο αλλά και για όλη τη Μέση Ανατολή…

Shares