Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οι Αμερικανοί ζητούν ΚΥΡΩΣΕΙΣ κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των Ρωσικών όπλων S-400…


Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών υπό την ηγεσία του γερουσιαστή Bob Menendez με επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Παρασκευή, τονίζουν ότι κάθε πώληση του ρωσικού συστήματος αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 θα πρέπει να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις όπως ορίζεται στον νόμο περί “αντισταθμιστικών” (Countering America) CAATSA).

“Σήμερα γράφουμε για να διερευνήσουμε τις αναφερθείσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων χωρών σχετικά με τις πωλήσεις του συστήματος αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 της ρωσικής κυβέρνησης, και κατά πόσο αυτές οι αναφερθείσες συμφωνίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποχρεωτικές κυρώσεις CAATSA”, αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει.

«Σε κάθε περίπτωση, μια πώληση S-400 θα θεωρείται «σημαντική συναλλαγή» και αναμένουμε ότι οποιαδήποτε πώληση θα οδηγήσει σε ορισμούς».
Οι γερουσιαστές ζήτησαν επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών να δώσει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις ρωσικές συνομιλίες για τους S-400, με την Κίνα, την Τουρκία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι γερουσιαστές στήριξαν την επιστολή τους σε μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, η οποία έδειξε ότι η Ρωσία προωθεί πιθανές αμυντικές συμφωνίες με διάφορες χώρες.

Ο κ. Menendez και οι συνυπογράφοντες γερουσιαστές ζήτησαν πληροφορίες για το πώς το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να αποτρέψει την ολοκλήρωση των πωλήσεων των S-400 ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάμειξη της σε εσωτερικές διαδικασίες ξένων κρατών.

Το αίτημα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας CAATSA από το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με μια εκτελεστική εντολή που τροποποιήθηκε από την CAATSA, για την επιβολή κυρώσεων σε πέντε οργανισμούς και 19 άτομα.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η Διεύθυνση Βασικών Πληροφοριών και έξι ρώσικα άτομα τιμωρήθηκαν βάσει της νομοθεσίας CAATSA.

Το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε το CAATSA το περασμένο καλοκαίρι, απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Ο Trump το υπέγραψε στο νόμο στις 2 Αυγούστου.
hellasjournal.com

Shares