Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Να μην ξαναβρεί την χώρα τέτοιο κακό…


Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής με το μπουφάν που φοράει ο άνδρας πριν βάλει το μαχαίρι στο στόμα.
Το 2018 ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάστηκε μπουφάν. Εμφανίστηκε με το ίδιο το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Και το παρακολουθήσαμε ζωντανά. Η μισή κυβέρνηση και η ηγεσία της Πυροσβεστικής σε ριάλιτι.

του Κώστα Γιαννακίδη,

Και να πεις ότι μάθαμε και κάτι καινούργιο; Στην ΕΡΤ να τηλεφωνούσε ο Πρωθυπουργός,

θα του έλεγαν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε λιμάνια, έπρεπε να το ακούσει τα μεσάνυχτα στην Πυροσβεστική; Όχι. Διότι σκοπός της ζωντανής μετάδοσης δεν ήταν να δούμε τον Τσίπρα να συντονίζει, αλλά να προβληματίζεται για την ταυτόχρονη εκδήλωση των πυρκαγιών. Χωρίς λέξη για νεκρούς. Και ο καημένος ο αξιωματικός να μην το πιάνει το υπονοούμενο. Πάντα έτσι κάνουν οι κυβερνήσεις, βρίσκουν εχθρούς κάτω από τις στάχτες.
Αρνούμαστε, βέβαια, το προφανές: οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η υστέρηση σε υποδομές οδήγησαν στην καταστροφή. Είναι τραγικά απλό. Και είναι επίσης εξαιρετικά υποκριτικό να αναζητείς πολιτικές ευθύνες για την επίδοση του υφιστάμενου μηχανισμού. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον συντονισμό, δεν σημαίνει ότι αν ήταν ο Βορίδης στη θέση του Σκουρλέτη θα είχαμε και μικρότερη καταστροφή. Τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα των ακραίων συνθηκών. Αντανακλούν το μέγεθος τους, αλλά αναδεικνύουν και τις ελλείψεις.

Η συλλογική, διακομματική πολιτική ευθύνη βρίσκεται στην προετοιμασία και στη λειτουργικότητα των υποδομών. Σε ποια κατάσταση ήταν η Πυροσβεστική στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου; Εκεί που ήταν το 2000. Με δύναμη 11.000 πυροσβεστών, από τους οποίους οι 8.000 κατέχουν οργανική θέση και οι υπόλοιποι είναι πενταετούς υποχρέωσης. Από αυτούς, 300 μετακινήθηκαν στα αεροδρόμια της Fraport. Οι πυροσβέστες συνεχώς επισημαίνουν ότι δεν έχουν ούτε τα βασικά. Η Ενωση Αποστράτων της Πυροσβεστικής μόλις πριν από λίγες μέρες κατήγγειλε ότι η προετοιμασία της χώρας είναι καχεκτική: δεν γίνονται αποψιλώσεις, διανοίξεις ζωνών πυροπροστασίας, δεν συντηρούνται υδατοδεξαμενές και οι δεξαμενές λήψης νερού από τα ελικόπτερα. Η ευθύνη για την υστέρηση δεν βαρύνει, φυσικά, μόνο αυτήν την κυβέρνηση. Από το 2011 και μετά, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις διατήρησαν την Πυροσβεστική και τις σχετικές υποδομές σε καθεστώς φθοράς.

Αλλά όπως ξέρουμε καλά σε αυτή τη χώρα, για τις μεγάλες τραγωδίες δεν φταίει κανείς.

Το πένθος είναι μεγάλο, στο ύψος της καταστροφής που μας βρήκε. Ο Πρωθυπουργός μπορεί μόνο ένα πράγμα να πει στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: να υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να μην ξαναβρεί την πατρίδα τέτοιο κακό. Χωρίς ασύμμετρα φαινόμενα και θεωρίες συνωμοσίας. Ας κόψει κονδύλια από παντού, ας διαθέσει και το ιερό πρωτογενές υπερπλεόνασμα στην αντιπυρική προστασία και στα πυροσβεστικά μέσα. Σήμερα. Άλλη προτεραιότητα δεν υπάρχει.
protagon.gr

Shares