Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ναύπλιο: ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ! Ιερέας έπλυνε τα πόδια παιδιών …

Αναβίωσε το έθιμο του Ιερού Νιπτήρα στο Ναύπλιο.
Με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια αναβίωσε και φέτος το εκκλησιαστικό έθιμο του ιερού Νιπτήρα στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου στα Πυργιώτικα του Δημου Ναυπλιέων στην Αργολίδα τη Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018.Κάθε χρόνο Μεγάλη Τετάρτη ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος με κατάνυξη πλένει τα πόδια δώδεκα μικρών παιδιών από το χωριό.

Την διοργάνωση του εθίμου έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Πυργιωτίκων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων «Αγ. Γεώργιος» . Θεματικό κέντρο το Θείο Δράμα βασισμένο στην αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα από τα παιδιά του χωριού.

Όπως ο Ιησούς…
«Το βράδυ της ημέρας αυτής ο Ιησούς δείπνησε στην πόλη με τους Δώδεκα Μαθητές του. Ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και μ’ αυτό τον τρόπο παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Έπειτα ένιψε τα πόδια των μαθητών του. Κατόπιν ο Ιησούς έδειξε τον προδότη, δίνοντας ένα κομμάτι μουσκεμένου ψωμιού στο ζωμό του πιάτου.

Ο Ιούδας έφυγε αμέσως και ο Κύριος με τους μαθητές του αποσύρεται στο όρος των Ελαιών όπου μόνος του προσεύχεται γονατιστός και ο ιδρώτας του μοιάζει με θρόμβους αίματος. Μόλις τελειώνει φτάνει ο Ιούδας και τον παραδίνει με ένα φιλί στο πρόσωπο.

Οι μαθητές σκορπίζονται και μόνο ο Πέτρος ακολουθεί τον Χριστό μέχρι την αυλή. Εκεί τον αρνείται τρεις φορές. Ο Χριστός οδηγείται στο παράνομο συνέδριο και βασανιζόμενος εμπαίζεται μέχρι το πρωί.»
Δείτε φωτογραφίες

Shares