Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μειωμένα αλλά και πάλι ΥΨΗΛΑ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ…


Σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, εντούτοις ακόμη σε υψηλό επίπεδο, είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές και τις επιχειρήσεις της Υγείας, συντηρώντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά της περίθαλψης.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (Ιανουάριος 2018), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού στα τέλη του 2017 ήταν 532 εκατ. ευρώ (από 1,28 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016- μείωση 58%- και 1,7 δισ. το Δεκέμβριο του 2015) και διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο και το φετινό Ιανουάριο.

Η ενημέρωση που υπάρχει από τη διοίκηση του Οργανισμού είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να εξοφλήσει σχεδόν όλα τα χρέη προς τις επιχειρήσεις και να απαλλαχθεί από τις οφειλές που τον βαρύνουν ήδη από την αρχή της λειτουργίας του το 2012, έχοντας ουσιαστικά “κληρονομήσει” τα ληξιπρόθεσμα των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οικονομικά έτη 2016 και 2017 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 30 Απριλίου 2016, προς τα φαρμακεία, συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού, κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ προβαίνει και στην εξόφληση των δαπανών υγείας και στους ασφαλισμένους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται σε αυτόν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, σε πρόσφατη συνέντευξη στο Capital.gr, είχε εξάλλου αναφέρει πως θεωρούσε αυτονόητο ο Οργανισμός να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και παράλληλα να αποζημιώνει τους παρόχους στον προβλεπόμενο χρόνο, προσθέτοντας πως πλέον δεν δημιουργεί νέα χρέη.

Οι πληρωμές, όπως εξηγούν οι ιδιώτες πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν μπει σε σειρά. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η πληρωμή των συνταγών του Ιανουαρίου θα γίνει στα τέλη του μήνα, οπότε ο χρόνος αποζημίωσης των συνταγών έχει μειωθεί στις 60 ημέρες από τέσσερις μήνες που ήταν παλιότερα.

Όμως από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, οι “σφιχτοί” προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες Υγείας και η αδυναμία των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής να συγκρατήσουν τις υπερβάσεις, έχουν ως αποτέλεσμα οι πάροχοι να χάνουν έως και τις μισές από τις πληρωμές που τους αντιστοιχούν, λόγω του μηχανισμού του claw back, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών προκειμένου για να καλυφθούν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς.

Ο υψηλότερος εκτροχιασμός καταγράφεται στο φάρμακο, όπου μόνο η υπέρβαση σε σχέση με το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) άγγιξε τα 470 εκατ. ευρώ. Οι υπερβάσεις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, συνεχίζονται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Συμπληρώνουν δε πως η μείωση των χρεών του ΕΟΠΥΥ οφείλεται εν μέρει και στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις υποβολές των παρόχων, αλλά και στα αυστηρά όρια που έχουν τεθεί προς τους ασφαλισμένους όσον αφορά τις υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν χρήση (επανάληψη εξετάσεων, έλεγχος των εισαγωγών στις ιδιωτικές κλινικές, έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων).
capital.gr

Shares