Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μεγάλες ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ απ’ τον κυκλώνα “Ζορμπά”! ΧΑΘΗΚΑΝ οι καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια…

Τις συνέπειες της μεγάλης καταστροφής που άφησε στο πέρασμά του ο «Ζορμπάς» μετρούν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας.Εκατοντάδες οικογένειες κυρίως από τον αγροτικό χώρο έχουν χάσει το εισόδημά τους, αφού δεν έχει μείνει ίχνος από καμία καλλιέργεια.

Οι περισσότεροι μάλιστα, έχασαν τη σοδειά τους, λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή και αυτό είναι που τους λυπεί ακόμη πιο πολύ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Στάθης Λιαγκάκης, αλλά και άλλοι αγρότες σε ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας στην περιοχή, εκτός από τις ζημιές στα χωράφια τους δεν μπορούν και να τα προσεγγίσουν λόγω του κατεστραμμένου αγροτικού δικτύου.

mantoyd7

Θέλουν να πάνε και να καταγράψουν τις ζημιές και δεν έχουν πρόσβαση. Κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να φτάσουν τους στάβλους τους να δουν τα ζώα τους και να τα ταίσουν, εάν και εφ’ όσον έχει μείνει ζωοτροφή. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ και τους διαμηνύει πως αν δεν πληρώσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το χαράτσι του ενός ευρώ για κάθε στρέμμα, δεν θα δουν αποζημιώσεις. Μία άκρως εξοργιστική γι’ αυτούς απόφαση, χωρίς κανένα περιεχόμενο συμπαράστασης από την πλευρά του κράτους, όπως λένε. Οι εκτιμήσεις στο ζωϊκό κεφάλαιο ολοκληρώθηκαν, παραμένουν στο φυτικό, αλλά για όσους πληρώνουν.

Ζητούν από τον ΕΛΓΑ ν’ αλλάξει αυτή την απόφαση και να κάνει μία εξαίρεση για την περιοχή, γιατί τα λεφτά που περίμεναν να πάρουν από την φετινή σοδειά δεν θα τα πάρουν και είναι και χρεωμένοι σε γεωπόνους και καταστήματα με αγροτικά εφόδια. Γι’αυτούς θα είναι σωτήριο να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και πολύ γρήγορα.

Πόσιμο νερό δεν έχει τρέξει ακόμη από τις βρύσες του Μαντουδίου και των γύρω χωριών, όπως στο Σπαθάρι, το Μετόχι και τα Καλύβια. Οι κάτοικοι μέσα σε αυτές τις οικονομικές δυσκολίες πληρώνουν για ν’ αγοράσουν εμφιαλωμένα νερά. Ρωτήσαμε τον δήμαρχο να μας πει γιατί δεν τροφοδοτεί με νερά τους δημότες του και μας απάντησε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να το κάνει. Διαθέτει κάποια νερά ίσα ίσα για τις ανάγκες των σχολείων. Σε λίγες όμως, ημέρες μπορεί και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν γεμίσει οι δεξαμενές και έτσι να μπορούν οι κάτοικοι να πιουν νερό.

mantoyd3

Να σημειώσουμε εδώ ότι η κατάσταση είναι λίγο έκρυθμη. Το απόγευμα της Τρίτης είχε προγραμματιστεί δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν έγινε, διότι δεν παρέστησαν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι. Ένας δήμος που τα τελευταία χρόνια είχε εσωτερικά προβλήματα με τους προϋπολογισμούς που δεν ψηφίζονταν και χάνονταν οι προθεσμίες. Φαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα, και τώρα τις δύσκολες στιγμές, δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Αφορμή της συνεδρίασης ήταν το αίτημα μικροπωλητών που μετείχαν στην εμποροπανήγυρη Μαντουδίου για την μη πληρωμή δικαιώματος εμποροπανήγυρης λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και οι οποίοι έχασαν όλα τους τα εμπορεύματα.

Το ΓΕΛ Λυκείου και το Επαγγελματικό δεν κάνουν μαθήματα, αφού το κτήρια έχουν υποστεί ζημιές. Κατεστραμμένο είναι επίσης το κλειστό γυμναστήριο. Χθες, πέρασαν κλιμάκια της περιφέρειας για να καταγράψουν ζημιές από επιχειρήσεις, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει καταγραφή σε σπίτια.

mantoyd5

Στο οδικό δίκτυο έχουν γίνει προσωρινές παρεμβάσεις. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου δουλεύουν πυρετωδώς, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα διαχρονικά. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτούνται μεγάλα ποσά κονδυλίων. Αυτά, βέβαια, τα προγραμματίζει η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με τα Υπουργεία, όμως οι κάτοικοι ανησυχούν γιατί έρχεται ο χειμώνας. Μάλιστα για το Σαβ/κο αναμένονται βροχές και φοβούνται μήπως τους βρει μία νέα κακοκαιρία, έχοντας τις πληγές τους ήδη ανοιχτές από την προηγούμενη.
tvstar.gr

Shares