Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ; «Γάργαρο» το νερό του Σαρωνικού;.. (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η περιπέτεια αυτή έληξε», μας διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον κόλπο του Σαρωνικού.Όπως είπε ο κος Σαντορινιός, ο Σαρωνικός είναι … πεντακάθαρος και οι πολίτες μπορούν να κολυμπήσουν άφοβα στα νερά του.

Η μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) η οποία παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από τη ρύπανση στη θάλασσα, τις παραλίες και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

«Είναι η πρώτη φορά που είχαμε μία τόσο συντονισμένη επιχείρηση και τόσο συντονισμένη επιτήρηση, ενώ είναι και η πρώτη φορά που ανελκύεται ένα ναυάγιο, την ίδια ώρα που στον βυθό τού Πειραιά βρίσκονται 26 ναυάγια και σε εκείνον της Ελευσίνας 28. Πρώτη φορά επιβλήθηκε και τόσο μεγάλο πρόστιμο (1,2 εκατ. ευρώ) σε πλοιοκτήτρια εταιρεία», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Λίγους μήνες μόνο μετά τη βύθιση Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο παρουσιάζεται σίγουρο για την καθαρότητα του κόλπου.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια οικολογική ζημιά και επεσήμαναν ότι ο Σαρωνικός θα χρειαστεί δεκαετίες για να γίνει όπως πριν το ναυάγιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του-τότε- υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή για αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα σε είκοσι μέρες, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης είχε είπε στο star.gr:

«Μπορεί να περάσουν ακόμα και δεκαετίες μέχρι να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να υπάρξει παρακολούθηση των παράκτιων οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής».

https://www.youtube.com/watch?v=L8rSd8wndX8

Ο περιβαλλοντολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος μιλώντας στο protothema.gr είχε πει σχετικά: «Η οικολογική ζημιά στη θάλασσα και το οικοσύστημα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζονται περίπου πέντε με δέκα χρόνια για να την καταπολεμήσει η φύση και να εξαφανιστούν οι συνέπειες. Για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος».

Ή η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει αστραπιαία – για πρώτη φορά στα χρονικά –και κατάφερε να κάνει μια δουλειά χρόνων μέσα σε λίγους μήνες, ή… κάτι άλλο συμβαίνει…

Shares