Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μανιφέστο υπέρ των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας – η οπτική ενός Μακεδόνα Έλληνα…

Μανιφέστο υπέρ των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας – η οπτική ενός Μακεδόνα Έλληνα…

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Οι Μακεδόνες Έλληνες θεωρώ ότι πρεσβεύουμε κάτι υψηλό και πανανθρώπινο. Με αυτή την έννοια δε θα μπορούσαμε υποστηρίζοντας το δικό μας Εθνικό θέμα να προκαλέσουμε ζημία σε άλλον λαό γιατί τότε θα χανόταν ο πανανθρώπινος χαρακτήρας του Ελληνισμού.

Ο κάθε ένας έχει το όνομά του, τον χαρακτήρα του και δεν ισοπεδώνεται από τον άλλον. Άλλωστε και η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τέτοια ώστε οι κατακτημένοι λαοί καυχώνται ότι κατακτήθηκαν από αυτόν, δεν θεωρούν κατάρα την κατάκτησή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά ευλογία επειδή ο Έλληνας στρατηλάτης σεβόταν τον κάθε έναν πολιτισμό.

Με τα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας δεν υποτιμούμε κανέναν λαό. Όταν υποστηρίζουμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας σεβόμαστε όλο τον κόσμο και σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε τους Σκοπιανούς και την ιδιοπροσωπία τους. Οι Σκοπιανοί ως Σλάβοι έχουν τη γλώσσα τους, την παράδοσή τους, το ήθος τους, την φιλοσοφία τους. Έχουν επίσης την Ορθοδοξία. Έχουν και μεγάλους ανθρώπους. Και μόνον ο Σλαβικής καταγωγής Ντοστογιέφσκι είναι ατομική βόμβα του πνεύματος και όλα τα άλλα περισσεύουν. Και οι Αλβανοί έχουν την ιστορία τους, την αρχαία γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Όταν σεβόμαστε την παράδοση των λαών και συγκεκριμένα των Σλάβων και των Αλβανών οι οποίοι έχουν βαθιά παράδοση, τότε σεβόμαστε τους εαυτούς μας και δίνουμε στους λαούς τη δυνατότητα να προχωρήσουν και έτσι μπορούμε να συμβιώσουμε. Ο κάθε ένας λαός με την ιστορία του στηριζόμενος στις ρίζες του μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον και η κάθε δυσκολία μετατρέπεται σε ευλογία. Αντίθετα εάν άγεται και φέρεται από ξένες δυνάμεις και από ψέμματα βασανίζει τον εαυτό του. Προσπαθώντας λοιπόν κάποιοι να πείσουν ότι οι Σκοπιανοί είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, τους περιφρονούν, τους καπελώνουν, τους αλλοιώνουν. Αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τους Σκοπιανούς ότι είναι Μακεδόνες, είναι ανόητοι, ψευτοηγέτες, μεγάλοι, οι οποίοι παρασύρουν τους μικρούς και τους ζαλίζουν για τα δικά τους συμφέροντα. Όταν στηριζόμαστε σε ξένα πόδια, μας τα κόβει ο καθένας, ενώ όταν στηριζόμαστε στις ρίζες μας δεν μπορούν να μας τις κόψουν εύκολα. Μόνον εάν οι άνθρωποι και οι λαοί δεχθούν αυτό που είναι στην πραγματικότητα, μπορούν να προχωρήσουν, να μεγαλουργήσουν, να χαρούν τη ζωή και να πετύχουν στην ιστορία. Ο Ελληνικός, ο Σλαβικός και ο Αλβανικός πολιτισμός έχουν ρίζες βαθιές από μόνοι τους και δεν χρειάζονται ξένα και ψεύτικα δεκανίκια προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά στο μέλλον.

Μετέχοντας κάποιος σε αυτά τα συλλαλητήρια ως Έλληνας Ορθόδοξος δεν κινείται κομματικά αλλά είναι φίλα προσκείμενος προς κάθε έναν άνθρωπο και κάθε ένα λαό, δεν είναι τυχοδιώκτης ούτε θέλει το κακό κανενός άλλου, θέλει το καλό όλων. Οπότε αυτά τα συλλαλητήρια σέβονται τον λαό των Σκοπίων και τον κάθε ένα λαό. Έτσι αναπαύεται η συνείδηση του καθενός ανθρώπου και λαού. Με αυτό το πνεύμα συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια με στόχο να πάμε από το εγώ στο εμείς, από την πλάνη στην αλήθεια.

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό απορρέει από την Ελληνορθόδοξη παράδοση και αποτελεί κτήμα όλων όσων μετέχουν σε αυτήν. Ο γράφων απλώς συνέταξε αυτά που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στη ζωή, την ιστορία, την παράδοσή μας, ως Μακεδόνων, ως Ελλήνων, ως Ανθρώπων.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».

Shares