Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΜΑΙΝΕΤΑΙ η ΦΩΤΙΑ στην Ξάνθη! Στις ΦΛΟΓΕΣ το εργοστάσιο Sunlight στο Όλβιο… (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από τη μία το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθη.Η φωτιά καταστρέφει το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και καίει ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά xωρίς να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκρήξεων. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα δύο τμήματα καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχειρούν αυτή την ώρα στο Όλβιο της Ξάνθης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά, με αποτέλεσμα να έχουν περιορίσει αρκετά το μέγεθος της πυρκαγιάς. Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, προκαλούν κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή.

Ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που είναι ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική το επιχειρούν αυτή τη στογμή 23 οχήματα με 76 πυροσβέστες.

Μεγάλη φωτιά στη sunlight- Απομακρύνονται οι κάτοικοι των οικισμών

Ένας εργαζόμενος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.

Λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και του μολύβδου καθώς και της διεύθυνσης του ανέμου από το νότο προς βορρά, οι αρχές αποφάσισαν να συμβουλευτούν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο τοξικός αυτός αέρας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Προς το παρόν, οι Αρχές δεν έχουν ζητήσει κάποια εκκένωση οικισμών, αλλά η Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί, να συμβουλέψει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς που βρίσκονται στην πορεία του καπνού.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου βρίσκονται επί τόπου όπως επίσης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι τοπικοί βουλευτές καθώς και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου που παρακολουθούν περίλυποι να καταστρέφεται το πιο κομβικό τμήμα τουε εργοστασίου.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ειδικών για τα θέματα της μόλυνσης. Στο σημείο του εργοστασίου και της γύρω περιοχής αναμένεται να γίνει σχετική μέτρηση για τα επίπεδα μολύβδου, τις επόμενες ώρες.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation ενώ σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Η εταιρία sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.

Ανακοίνωση για τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης εξέδωσε η εταιρεία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης. Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Εφόσον παραστεί ανάγκη η εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση.
protothema.gr

Shares