Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μήνυμα Τόμσεν στην Ελλάδα: Αλλάξτε ό,τι προλαβαίνετε…

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί, η οποία φασίζεται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης.Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, επισήμανε πως στόχος του Ταμείου είναι η διαμόρφωση πολιτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Αναφορικά με το χρέος δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι, όταν πάμε στο ΔΣ, να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική».

«Εχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη μεθοδολογία και τη στρατηγική και στο τέλος του προγράμματος, θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» των μέτρων με βάση το DSA.

Σχετικά με την «καθαρή έξοδο», ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο (χωρίς να αναφέρει τον όρο «καθαρή»), ωστόσο, η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το κλειδί είναι, κοιτώντας μπροστά, ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», ανέφερε.

Για το αφορολόγητο επισήμανε πως «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένα στόχο αλλάτο πώς θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», είπε μεταξύ άλλων.

iefimerida.gr

Shares