Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ» για την ονομασία θέλουν ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ και ΣΚΟΠΙΑ!Ή μήπως «ΛΥΣΗ ΣΚΟΥΠΑ»…

Ουσιαστική συζήτηση για το ποια είναι τα περιθώρια υποχωρήσεων εκατέρωθεν
Σήμερα Τρίτη, ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στόχος του να τους ενημερώσει για τα θέματα αρμοδιότητάς του και πρωτίστως για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Μακεδονικό.

Οι συνομιλίες ήταν και αναμένονται και σήμερα να είναι συνεχείς και αναλυτικές. Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος επίσης ενημερώνει τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας του για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί μετά το Πάσχα, στις 12 Απριλίου, αφού θα έχουν ενημερώσει το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζουν μία λύση-πακέτο, αποτέλεσμα των συνομιλιών της Βιέννης. Κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν, άλλωστε, εισήλθαν στον «σκληρό» πυρήνα των διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας ουσιαστική συζήτηση για το ποια είναι τα περιθώρια υποχωρήσεων εκατέρωθεν. Κανένας, όμως, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πάντως ότι μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη, είναι περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης. «Γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες. Ασφαλώς είναι μόνο ένα βήμα. Η “υπό όρους” πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι και σε εκείνα τα θέματα, στα οποία έχουν γίνει βήματα, υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, με έναν πραγματικά ανοιχτό φιλικό τρόπο, οι δύο υπουργοί να συνομιλήσουν ελεύθερα για κάθε παράμετρο του θέματος, ώστε να βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Αν με ρωτήσει κάποιος αν είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος και θετικός, θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος και πιο θετικός μετά από τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς».

Το Μακεδονικό αναμένεται να τεθεί και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα χαμόγελα, ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσβατος. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να μετατεθεί. Εξάλλου, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου ακολουθούν, στη βάση προβλεπόμενων διαδικασιών, κάποια στάδια. Ένα από αυτά είναι η έκθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ακόμα δηλαδή και αν μπορούσε να επιτευχθεί αύριο συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο Νίκος Κοτζιάς θα χρειαζόταν να παρουσιάσει τη συμφωνία στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου.

Μία ακόμα παράπλευρη απώλεια στον βωμό του Σκοπιανού είναι και οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί που αυτό έχει προκαλέσει στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πραγματικές προθέσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου εγείρουν ερωτηματικά. Οι «θερμές» παρεμβάσεις του δεν βοηθάνε ιδιαίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα υπάρχει και στις σχέσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου με τον υπουργό Εξωτερικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το γεγονός ότι εμφανίστηκε σαν η επισπεύδουσα πλευρά και ταυτόχρονα υπερεκτίμησε τη διπλωματική γοητεία του, ο Νίκος Κοτζιάς τους έχει παρασύρει σε λάθη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χάσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο και στα Βαλκάνια και έναντι της Τουρκίας.
protothema

Shares