Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κόκκινος συναγερμός! Οι κινήσεις που προδίδουν ξέπλυμα χρήματος…

Λίστα ύποπτων πρακτικών, που αποτελούν ένδειξη αλλά όχι και αδιάσειστη απόδειξη, για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατέγραψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στους φορείς και στις αρχές που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, σε ευρεία χθεσινή σύσκεψη, παρουσίασε αναλυτικά το συγκεκριμένο κατάλογο στους εκπροσώπους των κατωτέρω φορέων:

* Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ)
* Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
* Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)
* Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
* Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
* Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ)
* Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ)
* Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ)
* Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ)
* Σωματείο Αρχαιοπωλών & Εμπόρων Έργων Τέχνης της Ελλάδος.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι η ΑΑΔΕ θα περιμένει τις προτάσεις όλων των ανωτέρω φορέων, ώστε να εμπλουτιστεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με στόχο να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η αγορά και η οικονομία από παράνομες δραστηριότητες.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ επεσήμανε μάλιστα ότι σύντομα θα αρχίσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι και η επιβολή κυρώσεων στους επαγγελματίες (λογιστές, μεσίτες ακινήτων, έμποροι κ.ά.) που θα πέσουν στα «δίχτυα» των ελεγκτών και οι οποίοι εντός διμήνου από τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση αμέλειας ή σκόπιμης μη λήψης των μέτρων «δέουσας επιμέλειας» φθάνουν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινικές ευθύνες με φυλάκιση έως και 2 ετών, καθώς και οριστική ή προσωρινή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

14 ύποπτες πρακτικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνηθέστερες πρακτικές που έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

1. Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του.

2. Εκπρόσωπος νομικού προσώπου, που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του νομικού προσώπου.

3. Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας.

4. Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.

5. Πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.

6. Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.

7. Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

8. Επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές για ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο, για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας.

9. Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

10. Περιπτώσεις πελατών των οποίων αλλάζει συνεχώς η εμφάνιση και η συμπεριφορά, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.

11. Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.

12. Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.

13. Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

14. Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Του Γιώργου Κούρου
naftemporiki.gr

Shares