Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΚΡΥΦΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ; O ρόλος ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας…

Πόλεμος φαίνεται πως  έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τον έλεγχο των νέων χωρών. Για πρώτη φορά η Ορθοδοξία μας δείχνει διχασμένη και το κυριότερο με εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Ας δούμε τι λένε οι πληροφορίες που αφορούν την Ορθοδοξία μας και δυστυχώς την εμπλοκή των Μ. Δυνάμεων.
Ως γνωστόν οι νέες χώρες ανήκουν διοικητικά στον Πατριάρχη ωστόσο υπήρχε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας για μη παρέμβαση στην ελληνική επικράτεια. Η συμφωνία αυτή έπαψε να υφίσταται ύστερα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα ζητήματα του Αγίου Όρους.
Φαίνεται όμως πως και ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος είναι θύματα σε μία σκακιέρα με παίκτες τις Μεγάλες Δυνάμεις και έπαθλο τον έλεγχο της Μακεδονίας και της Θράκης μας. Θυμίζουμε πως όποιος ελέγχει το Άγιο Όρος είναι κι ο de facto ελεγκτής της Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν λειτουργεί ελεύθερα, λένε κάποιοι. Φαίνεται πως λειτουργεί υπό πίεση. Ποιος όμως πιέζει τον Πατριάρχη;
Aρκετοί κάνουν λόγο για τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος τον χρησιμοποιεί για να εντείνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Μία κίνηση-απόδειξη ισχύος του Ερντογάν.
Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας που εμπλέκει την Ορθοδοξία.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιέζεται από τους Αμερικανούς ώστε να ‘ελέγξει’ το Άγιον Όρος, δηλαδή τη Μακεδονία και τη Θράκη. Πώς; με το να παύσει να υπάρχει θρησκευτική επιρροή του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Άγιον Όρος.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως το Πατριαρχείο Μόσχας είναι το ‘μακρύ χέρι’ του Πούτιν στην Ελλάδα, που κατ’ επέκταση του δίνει και την πολυπόθητη έξοδο στη Μεσόγειο, διασπώντας τα ‘αμερικανικά’ Βαλκάνια.
Ποιος όμως είναι ο ρόλος του Ιερώνυμου σε αυτό το σενάριο;
Φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος στράφηκε στον Πρωθυπουργό για στήριξη, καθώς θεώρησε ωμή παρέμβαση τα παιγνίδια των ΗΠΑ. Θυμίζουμε εδώ το ταξίδι του Πάιατ στο Άγιο Όρος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως ζήτησε ένα πράγμα από τον Αρχιεπίσκοπο. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να μην τηρήσει η Εκκλησία σκληρή στάση.
Φυσικά όλα αυτά παραμένουν σενάρια κι ανάλογα με την ιδεολογική αφετηρία του καθενός κάποιος τείνει στο ένα ή το άλλο σενάριο.
Ελπίζουμε πως όλα αυτά είναι μόνο σενάρια.
Αυτό όμως που δεν είναι σίγουρα σενάριο είναι ο γεωστρατηγικός πόλεμος που μαίνεται με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής μας. ΗΠΑ και Ρωσία είναι δεδομένο πως συγκρούονται και η Ελλάδα με την Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Ελπίζουμε όχι η Ορθοδοξία μας….

Shares