Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κίνηση ΜΑΤ του Ερντογάν! Υπάρχει ελπίδα για αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών;..

Περισσότερο από τέσσερις μήνες κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.Μια κίνηση, ωστόσο, του Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται πως ανοίγει ένα παραθυράκι για την αποφυλάκιση τους, καθώς, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πολιτικός του σύμμαχος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχουν αποφασίσει– βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια μετά την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρετώδης.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.
Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Shares