Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιστορικά ντοκουμέντα! Η απόφαση για την επιστράτευση το ’74! Η απαγόρευση των τραγουδιών της Μελίνας και οι ετοιμασίες για το πραξικόπημα…

Πέρασαν 44 χρόνια από την τραγωδία της εισβολής της Κύπρου, από εκείνο πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 που τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν ανεμπόδιστα στις ακτές της Κυρήνειας, διχοτομώντας το νησί μέχρι σήμερα.Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, έδωσε στην δημοσιότητα τρία ενδεικτικά ιστορικά ντοκουμέντα, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, από το Αρχείο της Βουλής, που αφορούν την «μαύρη» σελίδα της Ιστορίας που «γράφτηκε» από την Χούντα των Συνταγματαρχών από το 1967 μέχρι την εισβολή στην Κύπρο.

Πρόκειται για τρία «ντοκουμέντα» από την επιστημονική εργασία που έχει από την Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή τον «ελληνικό» Φάκελο της Κύπρου και σε συνεργασία από κοινού με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου κα τα ιστορικά αρχεία που υπάρχουν στην Μεγαλόνησο, θα συνενωθούν και από κοινού θα γίνει η ιστορική αποτίμηση σε ένα πολυσέλιδο και πολύτιμο Ιστορικό έργο.

Ήδη οι 4 πρώτοι τόμοι, με τα αυθεντικά πρώτα ντοκουμέντα, θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ μετά θα ακολουθήσουν άλλοι 10 τόμοι.

Τα τρία ντοκουμέντα, που δόθηκαν στην δημοσιότητας σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είναι από το Αρχείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου αλλά και αυτό που βρέθηκε τυχαία μετά από χρόνια κλειδωμένο, εγκαταλελειμμένο και στο έλεος των τρωκτικών και των περιστεριών και αφορά τεκμήρια ιστορίας σχετικά με την περίοδο της Χούντας.

Το ένα «ντοκουμέντο» είναι τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της Χούντας της 20ης Ιουλίου του 1974 με την οποία διατάχτηκε η επιστράτευση μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Το δεύτερο, η Απόφαση του 1968 του υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης της Χούντα που απαγόρευε, την εμπορία και με τον οποιοδήποτε τρόπο εκτελέσεως δια γραμμοφώνου των τραγουδιών της Μελίνας Μερκούρη.

Το τρίτο, είναι ένα τηλεγράφημα της 22-5-1967 του βουλευτή Λ. Λασκαρίδη που ενημέρωνε την Κυβέρνηση για τις προπαρασκευαστικές κινήσεις που γινόντουσαν μέσα στον Στρατό σε μονάδες της Βορείου Ελλάδας για το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.
newsit

Shares