Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! 11 Σεπτεμβρίου 2001…

Η Αμερική σήμερα 11 Σεπτεμβρίου πενθεί για τη μαύρη επέτειο της πρώτης επίθεσης που δέχθηκε η χώρα στο έδαφός της μετά το Περλ Χάρμπορ. Το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσιλβάνια αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα που «άλλαξε τον κόσμο» συνεχίζουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες και την ασφάλεια των χωρών της Δύσης. Δεκαπέντε χρόνια μετά από εκείνη την Τρίτη, ορισμένοι από τους «δαίμονες» που στοίχειωσαν το δυτικό κόσμο, δεν υπάρχουν πια: ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα αποτελούν παρελθόν. Ωστόσο, η Λερναία Υδρα της τρομοκρατίας ζει ακόμη και απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ η εμπόλεμη Συρία αποτελεί σαφή υπενθύμιση των μεγάλων αλλαγών που επήλθαν στη Μέση Ανατολή, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της Ιστορίας, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς συνολικά, ήταν η εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το πρώτο διάστημα εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς δικαστική κάλυψη ενώ στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ νέες υπηρεσίες – όπως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Αμερική πέτυχε -τουλάχιστον στο πρώτο μισό της δεκαετίας- να συστρατεύσει τους συμμάχους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που υπήρξε πολυέξοδος σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο.

Όμως, αν και σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ έχουν απεμπλακεί από δύο κοστοβόρους σε αίμα και χρήμα πολέμους, οι εμφύλιοι στη Συρία και τη Λιβύη προκαλούν ποταμούς αίματος, καθώς οι τρομοκρατικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ως επίγονοι των μελών της Αλ Κάιντα επιζητούν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν 19 τρομοκράτες – καμικάζι αυτοκτονίας, στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011, η διεθνής τρομοκρατία έκανε πολλές και αιματηρές «στάσεις» σε άλλα σημεία του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Μάντσεστερ, η Στοκχόλμη δέχθηκαν στην καρδιά τους τρομοκρατικά πλήγματα με δεκάδες νεκρούς. Και δυστυχώς η απειλή δεν έχει εκλείψει.

Το χρονικό της επίθεσης
•8:45 π.μ. (15:45 ώρα Ελλάδας): Ενα αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβαίνοντες συντρίβεται πάνω στο Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Οι εικόνες από το φλεγόμενο κτίριο κάνουν το γύρο του κόσμου.

•9:03 π.μ.: Ενα τέταρτο αργότερα, ένα αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας -με 64 επιβαίνοντες- προσκρούει στο Νότιο Πύργο και η συντριβή μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση από την τηλεόραση.

•9:17-9:30 π.μ.: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κλείνει όλα τα αεροδρόμια στην περιοχή της Νέας Υόρκης, οι αρμόδιες αρχές κλείνουν τα λιμάνια, τις γέφυρες και τα τούνελ και ο πρόεδρος Μπους από τη Φλόριντα λέει ότι η χώρα «δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση».

•9:43 π.μ.: Η πτήση 77 της American Airlines από Ουάσιγκτον προς Λος Αντζελες (με 64 επιβαίνοντες) προσκρούει στο Πεντάγωνο και για λόγους προληπτικούς αρχίζει η εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, του υπουργείου Δικαιοσύνης.

•10:05 π.μ.: Ο Νότιος Πύργος του WTC καταρρέει, ενώ πέντε λεπτά αργότερα καταρρέει τμήμα του Πενταγώνου.

•10:10 π.μ.: Αεροσκάφος της United Airlines με πτήση από Νιου Τζέρσεϊ προς Λος Αντζελες πέφτει σε έρημο του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι επιβάτες επιτέθηκαν κατά των αεροπειρατών, υπήρξε συμπλοκή και το αεροσκάφος κατέπεσε. Αλλη εκδοχή θέλει την κατάρριψη του αεροσκάφους από αμερικανικά μαχητικά, για να μην υπάρξει τέταρτο χτύπημα σε κυβερνητικό κτίριο ή στον Λευκό Οίκο.

•10:28 π.μ.: Ο Βόρειος Πύργος του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου καταρρέει.

•8:30 μ.μ.: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους απευθύνει διάγγελμα στο έθνος. «Χιλιάδες ζωές χάθηκαν από τις δυνάμεις του κακού», λέει.

Οι αριθμοί
-19 τρομοκράτες κατέλαβαν 4 αεροσκάφη κι εκτέλεσαν 4 ταυτόχρονα πλήγματα.

-2.753 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους

-400 από τους νεκρούς αυτούς ήταν πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί.

-184 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πεντάγωνο.

-40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σάνσκβιλ της Πενσυλβάνια.

-1.642 από τα θύματα των Πύργων ταυτοποιήθηκαν με τα μέλη που βρέθηκαν στην περιοχή. Οι συγγενείς των υπολοίπων ζουν ακόμη τον Γολγοθά τους, περιμένοντας να αναγνωριστούν τα υπόλοιπα λείψανα.

-123 δισ. δολάρια στοίχισε το χτύπημα στις ΗΠΑ τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Shares