Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ! Έτοιμο το σχέδιο των παροχών…

Σιωπή Τσακαλώτου την πρώτη μέρα των εορτασμών – Στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα η πρεμιέρα της μετα-τρόικας – Το σχέδιο της κυβέρνησης για συντάξεις, ΦΠΑ και κατώτατο μισθόΑέρα στα πανιά του πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει από την Ιθάκη μια νέα περίοδο φιλολαϊκών εξαγγελιών έστειλε με τις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος έκανε δώρο στην Αθήνα άλλη μια διατύπωση δημιουργικής ασάφειας για τις συντάξεις -όπως και πριν από δύο μήνες στην Αθήνα- φουντώνοντας τα σενάρια για το ευρύτερο πακέτο παροχών που ετοιμάζει το Μαξίμου.

Ερωτηθείς για το αν θα κοπούν οι συντάξεις ο κ. Μοσκοβισί είπε αρχικά «δεν μπορώ να το σχολιάσω» για να προσθέσει «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Στη συνέχεια όμως άφησε ανοιχτό παράθυρο σημειώνοντας τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια “κανονική” χώρα θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Η λεγόμενη μετα-τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ για να συζητήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το τελικό μείγμα του 2019 που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα πρέπει να είναι έτοιμο ως την 1η Οκτωβρίου για να εγκριθεί από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή στις 16 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα και μέσα στο Σεπτέμβριο, θα ξεκαθαρίσουν όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην περικοπή ή μη των συντάξεων, στο μέρισμα του 2018 και στις λεγόμενες «μόνιμες φοροελαφρύνσεις» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2019.

Νωρίτερα είναι πιθανό να εξαγγελθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού ως 5%

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας η… ερημιά στο υπουργείο Οικονομικών και η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην κάνει δηλώσεις για την ολοκλήρωση ενός μνημονίου που το «έτρεξε» ο ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου ετοιμάζει πυρετωδώς τον ανασχηματισμό και από τη άλλη Δευτέρα 27 Αυγούστου αναμένονται οι κρίσιμες συσκέψεις στις οποίες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα του 2018 και τις «μόνιμες φοροελαφρύνσεις» του 2019 ενόψει της ΔΕΘ.

Στο υπουργείο Οικονομικών προβάρουν διάφορα σενάρια για τις παροχές. Ο στόχος είναι να δοθεί φέτος κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ και να ανακοινωθούν οι λεγόμενες «μόνιμες φοροελαφρύνσεις και η αύξηση κοινωνικών δαπανών» ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2019 (2/3 φοροελαφρύνσεις, ⅓ αύξηση δαπανών).

Το μεγάλο ερώτημα για το Μαξίμου είναι αν «περνάει» η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από το Eurogroup. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως ακόμη και σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας «θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα γίνουν δηλώσεις αλλά δεν θα δοθεί συνέχεια και θα περάσει». Δεν λείπουν όμως κι αυτοί που φοβούνται το χειρότερο. Ποιο θα ήταν αυτό; Να ακυρωθούν κάποια από τα μέτρα για το χρέος όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Κάτι τέτοιο συνέβη το 2016 με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στοιχειώνει ακόμη τη μνήμη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αναγκάστηκε να στείλει επιστολή συγγνώμης στο Eurogroup για να τα ξεπαγώσει.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα κάνει ο ίδιος τις πρώτες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και το πακέτο αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μελετώνται οι παρακάτω κινήσεις.

Για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 (700 εκατ. ευρώ)

13η σύνταξη: Για το φετινό μέρισμα στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο πρότζεκτ της «13ης σύνταξης» δηλαδή ενός επιδόματος που θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους με την υπόσχεση ότι θα δίνεται κάθε χρόνο. Η σκέψη που επικρατεί είναι πως ακόμη κι αν η περικοπή των συντάξεων αναβληθεί κατά 6 μήνες (αντί να καταργηθεί πλήρως) το επίδομα αυτό θα μειώσει τις απώλειες σε ποσοστό πάνω από 50%, από το 18% που έχει ψηφίσει η Βουλή σε 5% ως 8%.

Μία δόση ΕΝΦΙΑ: Παράλληλα μελετάται το σενάριο ο Πρωθυπουργός να χαρίσει στους φορολογούμενους την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο. Θα είναι βεβαίως ένα μέτρο «μιας χρήσεως» και σχετικά ακριβό: κοστίζει 350 εκατ. ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Η απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ειλημμένη αλλά υπάρχουν ακόμη σκέψεις για το ύψος της αύξησης. Το σενάριο μιας μεγάλης αύξησης που θα μπορούσε να ανακοινωθεί πανηγυρικά δείχνει να υποχωρεί καθώς οι Θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσαν να «ανεχθούν» μόνο μια συμβολική αύξηση: από 2% ως 5%. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούν ότι θα αυξηθεί η ανεργία.

Για τις ελαφρύνσεις του 2019 (1 δισ. ευρώ)

Το μεγάλο πακέτο περιλαμβάνει τις λεγόμενες μόνιμες παρεμβάσεις. Μελετώνται οι εξής κινήσεις:

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%

-Μείωση φόρων και εισφορών: Οι ασκήσεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και η μείωσή του την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Την εξίσωση των φοροελαφρύνσεων συμπληρώνουν οι σκέψεις για μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 29% στο 26%.

Παράλληλα εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους με εισοδήματα ως 30.000 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο παίζει η μείωση των εισφορών με την αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ αν δεν αξιοποιηθεί για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Το βασικό σενάριο είναι η μείωση από 20% ως 30%, από τα 650 ακόμη και στα 500 ευρώ. Η λογική που επικρατεί είναι ότι τα 650 ευρώ το χρόνο επιβαρύνουν τους επαγγελματίες που άντεξαν να μην κλείσουν το μπλοκάκι τους. Το μέτρο κοστίζει 100 εκατ. ευρώ

-«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ: Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 τρέχουν τρία σενάρια. Το πρώτο είναι η οριζόντια μείωση κατά 10% μαζί με έναν οδικό χάρτη μείωσης ως και 30% τα επόμενα χρόνια (όπως υπόσχεται και η Νέα Δημοκρατία). Το δεύτερο είναι η πλήρης απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών που σήμερα δικαιούνται έκπτωσης 50% (με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμους κλπ.). Αν η έκπτωση φτάσει το 100% το μέτρο θα κοστίζει 84,5 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σενάριο είναι η μείωση του πρώτου συντελεστή του ΕΝΦΙΑ (2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) για περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης,

Όλα αυτά αποτελούν για την ώρα ασκήσεις επί χάρτου με σαφή προεκλογική χροιά δίχως να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις από το Eurogroup ή τις αγορές.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Shares