Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εκταμιεύτηκε η δόση 15 δισ. ευρώ στην Ελλαδα! ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση από τον ESM…

Με συστάσεις προς την Ελλάδα να μην ανατρέψει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, συνοδεύτηκε η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ που αποτελούν την τελευταία δόσης του προγράμματος.«Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα για να καταστεί η Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ σημειώνοντας επίσης ότι η χώρα έχει διανύσει μία μεγάλη διαδρομή και ότι οι θυσίες των Ελλήνων αρχίζουν τώα να αποδίδουν.

Οσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικοπύ χρεόυς, ο ESM επισημαίνει ότι αυτή συνδέεται με την «εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση». Αυτά είναι «τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα», αναφέρει και επισημαίνει ότι «μέσω του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού της σχεδίου, η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτεύγματά της».

Από τα 15 δισ. ευρώ. τα 9,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι ρευστότητας» της Ελλάδας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με τον ESM, μετά και την τελευταία εκταμίευση το ταμειακό απόθεμα ρευστότητας της χώρας θα αγγίξει τα 24 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει επί σχεδόν 22 μήνες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

kathimerini.gr

Shares