Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Είδηση “ΣΕΙΣΜΟΣ” για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ! ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ντοκιμαντέρ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Los Angeles County Museum of Art – LACMA (Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες), το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο στις ΗΠΑ, θα προβληθεί απόψε σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Στα άδυτα της Αγιά Σοφιάς». Η έρευνα και σκηνοθεσία ανήκει στον Goksel Gulensoy, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τη μουσική έγραψε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλλής και το σενάριο είναι του Kutsi Akilli.Το ντοκιμαντέρ, για το οποίο ο «Φ» είχε γράψει το 2014, είναι παραγωγή της Kinostanbul. Στο ρεπορτάζ του 2014 ο Goksel Gulensoy (Γκοκσέλ Γκιουλενσόϊ) είχε δηλώσει: ««Έμεινα άφωνος, δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν σαν να βρέθηκα στον 5ο με 6ο μ.Χ. αιώνα». Το ερέθισμα για να ξεκινήσει το ντοκιμαντέρ ήταν οι συζητήσεις του Goksel Gulensoy με τον αναπληρωτή καθηγητή δρα. Ihsan Tunay.

«Ανέκαθεν είχα έρωτα για την Αγία Σοφία. Ήξερα ότι θα ήταν μια μακροχρόνια σχέση. Πρώτα έπρεπε να την δω με τα ίδιά μου τα μάτια, να τη γνωρίσω και το πιο σημαντικό, να την ανακαλύψω. Κι αυτό έκανα. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη μετατράπηκε σε πάθος που με κυριαρχεί εδώ και χρόνια», δηλώνει ο Goksel.

Με την ευκαιρία της σημερινής πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ, ο Goksel Gulensoy (Γκοκσέλ Γκιουλενσόϊ), σε αποκλειστικές δηλώσεις στον «Φ», αναφέρει ότι είναι ο πρώτος σκηνοθέτης που είχε την ευκαιρία να κινηματογραφήσει το κάτω μέρος μιας δομής (της Αγιά Σοφιάς) 1.500 χρόνων.

Ο Τούρκος σκηνοθέτης μας είπε ότι έχει αποκομίσει πολλές εμπειρίες. Οι σημαντικότερες, συνεχίζει, ήταν ότι έμαθα για την ύπαρξη πολλών δωματίων της Ρωμαϊκής – Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο υπόγειο (κάτω από τον ναό) και τις λειτουργίες του. «Είδα ότι υπήρχε μια άλλη πόλη κάτω από τη σημερινή Κωνσταντινούπολη», τόνισε. «Οι θόλοι και οι μιναρέδες της Αγιά Σοφιάς αποτελούν σύμβολα της Κωνσταντινούπολης που σου κόβουν την ανάσα», λέει ο σκηνοθέτης. «Αποκαλύψαμε έναν κόσμο τόσο εντυπωσιακό όσο και αυτός που βρίσκεται στον ναό. Για τον λόγο αυτό είμαστε αφάνταστα ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι», επισημαίνει ο Gulensoy.

Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, αναφέρει, είναι 90 λεπτά. Το μήκος της τηλεοπτικής σειράς είναι 6×52 λεπτά. Μόνο 52 λεπτά από αυτό θα προβληθούν στην αποψινή πρεμιέρα στο LACMA.

Υπήρξε, αναφέρει, μια προσφορά από το LACMA για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν σωστή η απόφαση για ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ να προβληθεί σε ένα από τα σημαντικά μουσεία των ΗΠΑ και δέχτηκα. Το πρόγραμμά μας για την Τουρκία δεν είναι ακόμα βέβαιο», δηλώνει ο Τούρκος σκηνοθέτης.

Ο Goksel Gulensoy αποκαλύπτει ότι θέλει να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμά του, «γιατί στην περιοχή του Σουλτάναχμετ, όπου βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη». Προσθέτει ότι αναζητεί συμπαραγωγό για να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του.

Τέλος, δηλώνει στον «Φ» ότι, αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα προβάλει στην Κύπρο το ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστεί απόψε στο LACMA.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΙΣΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Με τη βοήθεια των καθηγητών της Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ihsan Tunay και Haluk Cetinkaya, αλλά και των υπευθύνων του Μουσείου της Αγιά Σοφιάς εντοπίστηκαν δύο πιθανές είσοδοι για τις σήραγγες του ναού. Η πρώτη είσοδος βρέθηκε στο τμήμα του πρόναου και λίγα μέτρα πιο μακριά εντοπίστηκε η δεύτερη. Στα υπόγεια της Αγιά Σοφιάς υπάρχουν πολλοί κίονες, εξαιρετικού κάλλους, παρεκκλήσια με σπαράγματα νωπογραφιών και δωμάτια. Ο Göksel Gülensoy και η ομάδα του βρήκαν έναν τάφο, αλλά δεν είχαν αντιληφθεί τι είχαν ανακαλύψει. Αυτό το διαπίστωσε η αρχαιολόγος HaluK Cetinkaya, όταν είδε τις εικόνες. Ήταν ο τάφος του αγίου Αντιγόνου! Τελευταία αναφορά στον τάφο του αγίου είχε γίνει τον 13ο αιώνα από ένα Ρώσο περιηγητή. Επίσης, βρέθηκε ακόμη ένας τάφος, που εικάζεται πως ανήκει σε πατριάρχη. Σύμφωνα με τον Göksel, ο σεναριογράφος του Kutsi Akilli ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί το δωμάτιο της Αγιά Σοφιάς από όπου διέφυγε ο ιερέας στη λειτουργία της 29ης Μαΐου 1453, όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισέβαλε στον ναό, αλλά και το δισκοπότηρο που χάθηκε κατά την Άλωση της Πόλης και η παράδοση το θέλει να βρίσκεται κάπου στα βάθη του ναού. Στα ευρήματα συγκαταλέγεται και ένα στρατιωτικό παγούρι με ημερομηνία 1917.

Κύπριος πίσω από τη μουσική υπόκρουση

Ο συνθέτης Γιώργος Καλλής μίλησε στον «Φ» για το ντοκιμαντέρ.

– Πώς έγινε η γνωριμία με τον Göksel Gülensoy;

– Η γνωριμία μας ήταν αρχικά διαδικτυακή… Ο Goksel παρακολουθούσε τη δουλειά μου από καιρό και έτσι πριν από μερικούς μήνες μου έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα και περιέγραφε την ταινία. Με ρώτησε εάν θα με ενδιέφερε να την επενδύσω μουσικά. Βρεθήκαμε στη Λευκωσία για πρόγευμα το καλοκαίρι και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με τη συνεργασία μας.

– Γιατί αποφάσισες να γράψεις τη μουσική στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ και τι σημαίνει για τη μέχρι σήμερα δουλειά σου;

– Το θέμα με ενδιέφερε, γιατί πρώτον πρόκειται για ένα βυζαντινό ναό ασύγκριτης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Εξάλλου μετά από τη γνωριμία μου με τον Goksel διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν πολύ εργατικό σκηνοθέτη, αλλά και εξαιρετικό άνθρωπο. Μου περιέγραψε το ντοκιμαντέρ με περηφάνια κι ένα μεγάλο χαμόγελο και με κέρδισε αμέσως η αυθεντικότητά του.

– Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής του ντοκιμαντέρ;

– Το θέμα του ντοκιμαντέρ μού δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσω τις βυζαντινές ρίζες μας με συμφωνική κινηματογραφική μουσική, που, πιστεύω, θα δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ακρόαμα. Εξάλλου, η γενική ιδέα της μουσικής υπόκρουσης είναι να μας πάρει πίσω στον χρόνο.

– Ποια η γνώμη σου για το ντοκιμαντέρ;

– Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιου είδους μελέτη για την Αγία Σοφία, πριν από αυτή την πρωτοβουλία του Goksel. Για μένα είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επηρεασμένος βεβαίως πάντοτε και από την ιστορία μας. Καταδυόμενος στα υπόγεια της Αγιά Σοφιάς ο Goksel βρήκε και κατάλοιπα του παρελθόντος μέχρι και το 1200 μ.Χ. Είναι σίγουρα μία αξιόλογη προσπάθεια επιστημονικής και όχι μόνον έρευνας, που αξίζει να τη δει ο καθένας από εμάς.

 

Κουβαλά ιστορία 1.481 ετών

Η Αγιά Σοφιά, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 3 εκατ. τουρίστες, ήταν ο καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, στο κέντρο της κωνσταντίνειας πόλης, στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός, που σώζεται σήμερα και αποτελεί μουσείο, οικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ κατά το πρώτο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. Το έργο ανέλαβαν ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο.

Η κατασκευή προχώρησε γρήγορα και ο ναός, μια κολοσσιαία τρουλαία βασιλική με μια αψίδα στα ανατολικά και συνολικό μήκος περί τα 135 μ., εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 537. Η διάμετρός του τρούλου φτάνει τα 31,87 μ. και βρίσκεται σε ύψος 55,6 μ. από το επίπεδο του δαπέδου. Όσον αφορά στο εσωτερικό του ναού, οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονταν με πολύχρωμη ορθομαρμάρωση και αρχικά είχαν διακοσμηθεί με πολυάριθμους ψηφιδωτούς σταυρούς και διακοσμητικά σχέδια σε χρυσό βάθος.

Ο άμβωνας από μάρμαρο και ελεφαντοστούν είχε δύο κλίμακες. Τα παλιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Ιωάννη του Πρόδρομου, των αρχαγγέλων, αυτοκρατόρων κ.λπ. χρονολογούνται το 843 μ.Χ., μετά την Εικονομαχία.

Υποβρύχια γυρίσματα στον βυθό

Το ντοκιμαντέρ «Στα άδυτα της Αγιά Σοφιάς» είναι βασισμένο σε πολύχρονες εξερευνήσεις των υπόγειων στοών και υδροφόρων διόδων του εμβληματικού ναού. Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ θα μιλήσει η αρχαιολόγος δρ Χαλούκ Τσιετίνκαγια (Haluk Cetinkaya). Ο διάσημος συγγραφέας Dan Brown έχει χαρακτηρίσει «υπέροχο» το ντοκιμαντέρ. Για την παραγωγή του, της οποίας εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Σενά Ντενκτάς (Sena Denktas), δούλεψαν περίπου 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο Τούρκος ντοκιμαντερίστας δηλώνει κατηγορηματικά ότι η επικοινωνία των στοών της Αγιά Σοφιάς με τον Βόσπορο και τα Πριγκιπόννησα είναι ένας θρύλος.
Τα υποβρύχια γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον βυθό των τριών μεγάλων ιστορικών δεξαμενών της Αγιά Σοφιάς από τέσσερις επαγγελματίες δύτες, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Τα γυρίσματα στις σήραγγες και τις πλωτές διόδους κάτω από την Αγιά Σοφιά έγιναν από ειδικούς του Διεθνούς Σπηλαιολογικού Κέντρου Bogazisi. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ένα έγγραφο ή ντοκουμέντο σχετικά με τον υπόγειο χώρο της Αγιά Σοφιάς είχε ως αποτέλεσμα οι εργασίες να πάρουν περισσότερο χρόνο.

Τώρα, με βάση τα γυρίσματα, η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί. Οι δεξαμενές της Αγιά Σοφιάς, οι οποίες έχουν βυθιστεί, εξετάστηκαν και μετρήθηκαν για πρώτη φορά.
Όλα όσα καταγράφηκαν από την κάμερα εξετάστηκαν από επιστημονική επιτροπή και αποφασίστηκε ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για τον υπόγειο χώρο της Αγιά Σοφιάς.
Πηγή: philenews.com

Σημείωση Voice News: Δείτε τι δήλωσε στο twitter για το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος:

Shares