Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Δύο είδη ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ του ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ…


Γράφει ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, με τη δημιουργία χιλιάδων αδενωμάτων στο παχύ έντερο και στον ορθό, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στους ΄Ελληνες.
Η συχνότητά του είναι της τάξης 1/10.000. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον δυτικό κόσμο. Ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου αναφέρονται: Οι διατροφικές συνήθειες (τροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπος και φτωχές σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης τροφές με υψηλές συγγκεντρώσεις συντηρητικών). Δύο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν (Christine M. Dejea, et al. Patients with familial adenomatous polyposis harbor colonic biofilms containing tumorigenic bacteria. Science, 2018; 359: 592, και Liam Chung, et al. Bacteroides fragilis Toxin Coordinates a Pro-carcinogenic Inflammatory Cascade via Targeting of Colonic Epithelial Cells. Cell Host & Microbe, 2018) ότι ασθενείς με κληρονομική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν δύο βακτηριακά είδη που συνεργάζονται για να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη της νόσου.

Τα ίδια βακτηριακά είδη έχουν εντοπιστεί σε άτομα που αναπτύσσουν σποραδική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι μελέτες παρουσιάζουν επίσης έναν πιθανό μηχανισμό το πώς ένα από αυτά τα βακτηριακά είδη ενισχύει έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοαπόκρισης, προωθώντας – αντί να αναστέλλει – τον σχηματισμό κακοήθων όγκων.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους αποτελεσματικότερης παρακολούθησης και τελικά πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας ασθένειας που αρχίζει να αυξάνεται από άτομα 20 έως 50 ετών.

Shares