Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Θέλουν και τα κοιτάσματα της Κρήτης οι Τούρκοι…

Ο χάρτης που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας βάζει στο στόχαστρο τα κοιτάσματα της Κρήτης – Η Τουρκία μεγάλωσε τον χάρτη με τις απαιτήσεις της ως την περιοχή όπου η Ελλάδα έχει ορίσει “οικόπεδα” για έρευνες – Στο στόχαστρο, μετά τα κυπριακά και τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίουΩς τώρα οι Τούρκοι είχαν παρουσιάσει διάφορους χάρτες με τις διεκδικήσεις τους. Για πρώτη φορά και μάλιστα μέσω του υπουργού Άμυνας εμφάνισαν έναν καινούργιο χάρτη-πρόκληση όπου εντάσσουν και την περιοχή νότια της Κρήτης. Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας πλέον φτάνουν ως και τα κοιτάσματα της Κρήτης.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος ως τώρα η Τουρκία είχε παρουσιάσει χάρτες οι οποίοι έφταναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης, αυτή τη φορά μπαίνει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη που κρατάει ο Χουλουσί Ακάρ και μια σφήνα στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει ήδη “χωρίσει οικόπεδα” για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Μετά την υπενθύμιση του casus belli για τα 12 μίλια, ύστερα από τις απειλές για θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα που παρακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τις προκλήσεις με τις κινήσεις και τα σχέδια για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα παρουσιάζει και διεκδικήσεις σε μια περιοχή που ως τώρα δεν είχε… γκριζάρει.

Το βίντεο της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στο πρακτορείο «Anadolu»

Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου

newsit

 

Shares