Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ! Έρχεται αλλαγή στις σχέσεις;..

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ δήλωσε ότι η Συμμαχία ενδιαφέρεται σοβαρά να υπάρξει μια τέτοια πρόοδος, ωστόσο η Μόσχα πρέπει να την πείσει για τις προθέσεις της.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θα επιθυμούσε το Συμβούλιο Ρωσία-ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί, ώστε να επιλυθούν μεταξύ των πλευρών ζητήματα που απαιτούν ρύθμιση, εκτιμώντας κατά την άποψη του, ότι πιθανότητες για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας υπάρχουν.

Ο στρατηγός του τσεχικού στρατού Πετρ Πάβελ, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει με έργα και όχι με λόγια να δείξει ότι είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Ο στρατηγός προέβη σ αυτές τις δηλώσεις χθες κατά την διάρκεια ομιλίας του στον Οργανισμό Στρατιωτικών Συντακτών (Defense Writers Group) στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

“Πάντα εκφράζω μια συγκρατημένη αισιοδοξία”, δήλωσε ο Πάβελ ενώπιον του ακροατηρίου. “Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη ετοιμότητα από μέρους της ρωσικής πλευράς, η οποία θα έπειθε την Συμμαχία για το ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να βελτιώσει αυτές τις σχέσεις”.

Με άλλα λόγια η Ρωσία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποδείξει τις σοβαρές της προθέσεις, δήλωσε ο στρατηγός Πάβελ , επισημαίνοντας ότι δεν θα αγνοήσει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος. “Είναι δύσκολο να κάτσει κάνεις στο τραπέζι των συνομιλιών γνωρίζοντας, ότι υπάρχουν κατεχόμενα εδάφη στην Γεωργία, άμεση υποστήριξη των αποσχιστών στο Ντονμπάς, ή ότι η Κριμαία κατελήφθη παράτυπα” δήλωσε ο Τσέχος στρατηγός επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει απλώς μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και ερμηνειών, που δημιουργούν ένταση” όπως και ότι “χρειάζεται η ετοιμότητα όλων για έναν εποικοδομητικό διάλογο”.

Ο Πάβελ θεωρεί, ότι το καλύτερο σημείο αφετηρίας θα ήταν η Ουκρανία. “Όσο δεν υπάρχει λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας, δεν θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων” είπε.

Αν η Ρωσία, κατά την άποψη του, επέτρεπε στις αποστολές του ΟΗΕ είτε του ΟΑΣΕ να εργασθούν στην διαφιλονικούμενη περιοχή, αυτό θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. “Αυτό θα ήταν μια σαφής ένδειξη εποικοδομητικής προσέγγισης” δήλωσε ο στρατηγός για να προσθέσει ότι “από αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για άλλες πρωτοβουλίες που θα φορούσαν την βελτίωση του συντονισμού και του διαλόγου”.

Το Συμβούλιο Ρωσία- ΝΑΤΟ συνήλθε τρεις φορές πέρυσι. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου στην Ρωσία, είπε ο Πάβελ. Η συμφωνία της ημερομηνίας αποτελεί πρόβλημα καθώς η Ρωσία δεν έχει πρέσβη ούτε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο στο ΝΑΤΟ.

Οι επαφές μεταξύ των στρατιωτικών έχουν μεγάλη σημασία, δήλωσε ο Πάβελ. Ωστόσο η Μόσχα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι με τον αρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου Πάβελ Γκεράσιμοφ.

Ο Πάβελ, αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε οι επαφές του ρώσου επιτελάρχη με τον Σακαπαρότι να συνεχιστούν. “Και τα δύο αυτά κανάλια επικοινωνίας έχουν μεγάλη σημασία και μπορούν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά το επίπεδο της λεπτομερούς δραστηριότητας του Συμβουλίου Ρωσίας- ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Πάβελ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του διαλόγου, ο Τσέχος στρατηγός είπε: “Ασφαλώς χρειαζόμαστε μια πρόσθετη ώθηση για να συνεχιστεί ο διάλογος. Προς το παρόν η συνήθης ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ασαφής. Πρέπει να εντρυφήσουμε περισσότερο στην ουσία του ζητήματος, για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, περιλαμβανομένων και των ζητημάτων τα οποία χαρακτηρίζουμε υβριδικά, και αυτός είναι ένας αρκετά ευρύς τομέας. Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας και άλλα ζητήματα”.

Η συνήθης ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, είπε ο στρατηγός Πάβελ περιορίζεται στην Ουκρανία, στη μείωση των κινδύνων και στα ζητήματα διαφάνειας. Και κατέληξε λέγοντας: “Νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο, επειδή χωρίς να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα, να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους αριθμούς , συγκεκριμένες ενέργειες, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε την ετοιμότητα και των δύο πλευρών για να προσχωρήσουμε την ημερησία διάταξη προς την κατεύθυνση της επίτευξης προόδου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares