Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Δεν κάνουν πίσω οι Ιταλοί! ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ στους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού τους…

Η Ιταλία θα εμμείνει στους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού της, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρησή του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι παραβιάζει προηγούμενη δέσμευση της χώρας για μείωση του ελλείμματος και ότι δεν εγγυάται τη μείωση του χρέους της, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία στη Ρώμη έως τις 13 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό και είναι πιθανόν να ξεκινήσει κυρώσεις κατά της Ιταλίας αργότερα στον Νοέμβριο.

Ο Τρία δήλωσε σε ακρόαση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «ασχολείται με τη διαμόρφωση της απάντησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα πιο επίμαχα σημεία του προϋπολογισμού», αλλά τόνισε ότι η Ιταλία θα επιβεβαιώσει τους «βασικούς άξονές» του. Η κυβέρνηση, είπε, είναι δεσμευμένη να σεβασθεί ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% του ΑΕΠ το 2019 , προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν επεκτατικό προϋπολογισμό.

Μετά τις δηλώσεις του Τρία, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσε στο 3,46%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο εβδομάδας, ωθώντας το spread (διαφορά) με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares