Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Δεν αφήνει ΤΙΠΟΤΑ ο Ερντογάν! Τώρα αναλαμβάνει το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας…


Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας αυτοπροσδιορίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντιπρόεδρο διόρισε τον υπουργό Οικονομικών -και γαμπρό του- Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από σήμερα ο Ερντογάν έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην τουρκική οικονομία καθώς το συγκεκριμένο ταμείο ελέγχει όλες τις τουρκικές ΔΕΚΟ αλλά και συμμετοχές του δημοσίου σε πολλές άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

Οι ριζικές αλλαγές που έγιναν τώρα έρχονται δύο χρόνια μετά τη σύσταση του ταμείου με σκοπό την κεφαλαιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και τον καθησυχασμό των αγορών στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ομως ο στόχος του ταμείου καθώς και η στρατηγική του δεν ήταν ποτέ σαφώς καθορισμένα, με αποτέλεσμα να απολυθεί ο διευθύνων σύμβουλος. Το Επενδυτικό Ταμείο που θα ελέγχει ο Ερντογάν διαθέτει μετοχές σε εταιρίες όπως οι Turkish Airlines, Turk Telekom, οι τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS, οι κρατικές εταιρίες πετρελαίου και αγωγών, η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία, το χρηματιστήριο και ο εθνικός σιδηρόδρομος. Η συνολική αξία των εταιριών αλλά και των συμμετοχών του δημοσίου ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα προκειμένου να καταλαγιάσει την κρίση του νομίσματος, αλλά οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης διαφέρουν πολύ, καθώς η τράπεζα σταθμίζει τις ανησυχίες για την εξασθένηση της λίρας με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Και οι 11 οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας. Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 22%, αλλά οι εκτιμήσεις για την αύξησή του κυμαίνονταν από 2,25 έως 7,25 ποσοστιαίες μονάδες. Οικονομολόγος της Morgan Stanley τόνισε τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε ότι αναμένει πως η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%.

Ανησυχία επίσης προκάλεσε στις αγορές η υποβάθμιση 4 τουρκικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Oι προβλέψεις για τις Anadolubank, Fibabanka, Şekerbank, Odeabank είναι αρνητικές και σύμφωνα με τον οίκο το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται επηρεάζει αρνητικά τις προβλέψεις τους.

Μετά τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου δημοσιοποιήθηκε και το «πόθεν έσχες» του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», o πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει περιουσία 6 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (780.000 ευρώ). Είναι κάτοχος μίας μονοκατοικίας αξίας 500.000 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το χρέος του σε Τούρκο επιχειρηματία ύψους 2 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (260.000 ευρώ).

Όταν ίδρυε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως διαθέτει 340.000 δολάρια, 130.000 γερμανικά μάρκα, 174 χρυσές λίρες και 2 οικόπεδα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με το αίτημα της Ενωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Η ιστοσελίδα Haberturk αναφέρει ότι η συγκεκριμένη Ενωση είχε προσφύγει το 2004 προκειμένου να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ακολούθησε η προσφυγή το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ενωσης. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης, ωστόσο, το 2015 προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγία Σοφία παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει επί της διαδικασίας, όχι όμως για τον τρόπο λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1934.
eleftherostypos.gr

Shares