Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο! Ιερόσυλοι καταστρέφουν εκκλησίες…

Πυρ και μανία έχουν γίνει οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εισβολών ιερόσυλων σε εκκλησίες τις οποίες λεηλατούν ξανά και ξανά. Μόνο το ξημέρωμα του Σαββάτου, οι άγνωστοι κακοποιοί ρήμαξαν δυο ναούς σε διπλανά χωριά.

Οι ιερόσυλοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονταν όλοι σε ένα γάμο το βράδυ της Παρασκευής κι έτσι έδρασαν ανενόχλητοι. Έσπασαν το τζάμι του παραθύρου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, παραβίασαν το παγκάρι στο οποίο δεν βρήκαν χρήματα, άρπαξαν όμως τάματα πιστών και εικόνες. Στη συνέχεια, βρήκαν τα κλειδιά της αποθήκης, την άνοιξαν και «σήκωσαν» περίπου 160 κιλά λάδι που προορίζονταν για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου!

Η επιδρομή συνεχίστηκε στο διπλανό χωριό, τη Σπηλιά, όπου οι ιερόσυλοι εισέβαλαν στην εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας σπάζοντας επίσης ένα τζάμι και άρπαξαν όλα τα χρυσά τάματα και αντικείμενα, παρ’ όλο που ο εφημέριος τα είχε κρύψει καλά μέσα στο ιερό! Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους, προσπάθησαν να ξεκολλήσουν τα φύλλα χρυσού που καλύπτουν τα χέρια της Παναγίας στην εικόνα της!

Ήταν η τρίτη φορά που η Παναγία Μυρτιδιώτισσα έγινε στόχος ιερόσυλων, ενώ πολλά κρούσματα έχουν σημειωθεί και στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Οι πρωτοφανείς εισβολές έχουν εξοργίσει τους κατοίκους που νοιώθουν αποτροπιασμό για το θράσος των δραστών. Το τελευταίο διάστημα, έχουν μπει στο στόχαστρο και τα νεκροταφεία, όπως αυτό του χωριού Ευαγγελισμός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, από τα μνήματα του οποίου οι εισβολείς άρπαξαν καντήλια αξίας 1.500 ευρώ.

protothema.gr

Shares