Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δίνουν ή όχι το «Μακεδονία»; Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ…

Δίνουν ή όχι το «Μακεδονία»;

Ας θυμηθούμε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό. Όπως γνωρίζετε, αρνούμαστε να το ονομάσουμε Μακεδονικό.
Βλέπετε, το να προσπαθεί κανείς να καταλάβει ποια είναι η στάση και η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα θυμίζει… τοπίο στην ομίχλη.Προ δεκαετίας η Ντόρα Μπακογιάννη, τότε ΥΠΕΞ, τασσόταν υπέρ του ονόματος «Νέα Μακεδονία» για τα Σκόπια. Το βέτο Καραμανλή άλλωστε δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τον όρο «Μακεδονία», αλλά για το ποιο πρόθεμα θα υπήρχε.
Φυσικά, τα ανώτατα Νεοδημοκρατικά χείλη, αυτά του Κυρ. Μητσοτάκη, έλεγαν τον Ιανουάριο του 2018: Πρώτον, σύνθετη ονομασία. Δεύτερον, erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις. Και, τρίτον, αποκήρυξη όλων των θεμάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό.

Τώρα, προ ημερών ο κ. Κυρηνάκης δήλωνε πως η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της γείτονος χώρας. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως το πρόβλημα είναι το είναι το erga omnes και το Σύνταγμα, όχι το όνομα.

Ρωτήστε Μακεδόνες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και θα σας πουν, με στόμφο μάλιστα, πως δεν παραχωρούν το όνομα. Ρωτήστε τα κεντρικά της Πειραιώς και θα τα μασήσουν λίγο, αλλά θα μιλήσουν για σύνθετη ονομασία.

Μπερδευτήκατε;

Το ίδιο κι εμείς. Διότι αν δέχονται τον όρο «Μακεδονία», ας το πουν ξεκάθαρα, αν όχι το ίδιο. Για ποιον λόγο δεν λένε ποια είναι η στάση και η πρόταση στο ζήτημα του ονόματος; Φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου; Ή μήπως έχουν ήδη δεσμευτεί στην Πειραιώς πως θα στηρίξουν τη συμφωνία; Mία δέσμευση απέναντι σε ΗΠΑ και Γερμανία;
Πέραν αυτού προκύπτουν κι άλλες απορίες.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως απαιτείται αυξημένη ή απλή ψηφοφορία στη Βουλή; Δηλαδή 151 ή 180 βουλευτές; Αν απαιτηθούν 180 βουλευτές, τι θα ψηφίσει;

Aν απαιτηθούν 151 και καταψηφίσει, στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, θα υπάρξει αλλαγή ή θα πουν ότι το κράτος έχει συνέχεια; Aυτό θα πουν, αλλά λέμε τώρα.

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να δηλώσει άμεσα ποια είναι η στάση της στο θέμα. Ποια είναι η αντιπρόταση που έχει ως προς το όνομα; Πού ακριβώς διαφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πράξει πριν από τις εκλογές και τι μετά;

O λαός οφείλει να γνωρίζει.
Υ.Γ. 1: Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη σχολιάζουμε. Είναι δεδομένη. Το έχει δώσει το όνομα, περιμένουμε το πρόθεμα.
Υ.Γ. 2: Τη στάση των εταίρων επίσης δεν τη σχολιάζουμε. Άλλωστε με τέτοιους «φίλους»…

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Shares