Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Δήλωση ΒΟΜΒΑ για τους Έλληνες αξιωματικούς: “Δεν είναι απλό περιστατικό – Θα πάει πολύ μακριά”… (ΗΧΗΤΙΚΟ)


Για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους σε τουρκικό έδαφος, κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στην οριογραμμή του Έβρου, μίλησε ο Καθηγητής και Πρόεδρος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή.
Σχολιάζοντας το σενάριο που κυκλοφορεί περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο, ο κ. Μάζης ανέφερε:

“Δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους παραδοχές έστω και σαν δυνητικά πιθανό αποτέλεσμα γιατί είναι σαν να περιφρονώ πλήρως την έννοια της Δικαιοσύνης, και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην μεν Τουρκία, η Δικαιοσύνη δεν έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα. Η δικαιοσύνη εκεί έχει όνομα. Λέγεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει εκφραστεί όσον αφορά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Έχει πει ότι δεν τους αφήνει να εκδοθούν στην Τουρκία, γιατί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα ευρωπαϊκό κράτος και μια δημοκρατία όπως η ελληνική, που είναι κράτος Δικαίου, ότι θα κάτσει να παζαρέψει κάτω από το τραπέζι τέτοιου είδους πράγματα. Δεν μας τιμά εμάς. Οι Τούρκοι λειτουργούν σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο”.

“Το περιστατικό αυτό καθεαυτό με προκαλεί να βάλω κάποιες ερωτήσεις. Είναι τυπικό περιστατικό; Όχι. Διότι δε θα ενεπλέκετο κατά δήλωσή της η Ουάσινγκτον στην επίλυσή του. Στα τυπικά περιστατικό ο Λευκός Οίκος αδιαφορεί. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει προέκταση από την τουρκική πλευρά με φωτογραφίες ατιμωτικές για την Ελλάδα, ο σκοπός των Τούρκων, δεν είναι μια κοινή, τυπική περίπτωση. Δεν είναι η περίπτωση δύο φουκαράδων εφέδρων που οι οποίοι πήγαν και χάθηκαν. Όχι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε επίσης και στην ανακοίνωση του ΓΕΣ για το περιστατικό, λέγοντας: “Η δήλωση του ΓΕΣ, έχει μέσα ένα ρήμα: ‘φέρεται’. Αυτό είναι πολύ περίεργο και είναι σαν να λένε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως βρέθηκαν από λάθος εκεί. Αυτό πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν μας. Όταν ο τουρκικός Τύπος έχει υιοθετήσει ένα ολόκληρο σενάριο σε όλη του την έκταση και βλέπουμε αυτό που ήταν ένα φαινόμενο ρουτίνας ξαφνικά να διογκώνεται, θα μου επιτρέψετε να σκεφτώ ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι και επίπεδο ενέδρας. Γιατί συνάδει με την κλιμάκωση που κάνει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες”.

Τέλος, κ. Μάζης εξέφρασε τον φόβο ότι η υπόθεση θα τραβήξει πολύ μακριά και ότι “μέσα στον μήνα δούμε κι άλλα πολλά”.

Ακούστε το ηχητικό:

enikos.gr

Shares