Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ τους ιδιώτες! Αύξηση ΕΙΣΦΟΡΩΝ κατά 20% τον τελευταίο χρόνο…


Αύξηση 20% στα έσοδα από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων σημειώθηκε το α΄ δίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των ταμείων.
Ο ρυθμός αυτός αύξησης των εισφορών επί της μισθωτής απασχόλησης είναι υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις μεταξύ 2017 -2018.

Και αυτό πρωτίστως λόγω της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλεπόταν ότι οι εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης θα αυξηθούν κατά 6%.

Αντί αυτού, όπως σημειώθηκε, αυξάνονται με ρυθμό 20% το διάστημα Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2018 έναντι του Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2017.

Η θετική απόκλιση αυτή οδηγεί ήδη στην προς τα άνω αναθεώρηση της ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση των εσόδων από εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης από το 6% στο 8%.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αναθεώρηση στις προβλέψεις των εσόδων οδηγεί και στην αναθεώρηση στις επίσημες προβλέψεις για το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντί για πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται πλέον πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι νεότερες αυτές προβλέψεις για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα συμπεριληφθούν πιθανότατα και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018 -2022) που θα πρέπει να συμφωνηθεί σε τελική μορφή, μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών, τον ερχόμενο Μάιο.

Και αυτό γιατί κάθε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για έσοδα από εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, οδηγεί σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το πλεόνασμα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα νέα, πλέον, δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται στον τομέα των εισφορών, διαμορφώνονται εντελώς νέες προβλέψεις για το πλεόνασμα.

Σύμφωνα, με την πιο απαισιόδοξη, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη, θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ.

Έτσι , η θετική απόκλιση ενδεχόμενης πραγματοποίησης και αρχικής πρόβλεψης (200 εκατ. ευρώ) για το πλεόνασμα θα μπορούσε να φτάσει από τα 550 εκατ. ευρώ (αν το πλέονασμα έφτανε τα 750 εκατ. ευρώ) έως τα 1,3 δισ. ευρώ (αν το πλεόνασμα έφτανε το 1,5 δισ. ευρώ).

Βασική προϋπόθεση για το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο είναι ότι δεν θα διαμορφωθεί καμία πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αν επιτευχθεί πολιτικά ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη μία σημαντική –στο εύρος της- θετική απόκλιση μεταξύ αρχικής πρόβλεψης και πραγματοποίησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ θα διαμορφώσει όρους για θετική απόκλιση και στον προϋπολογισμού του Κράτους.

Κάτι τέτοιο θα έδινε νέα περιθώρια άσκησης μίας πιο “αυτόνομης δημοσιονομικής” πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης προς το τέλος του β΄ εξαμήνου του 2018, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται πως, πέρσι, ήταν η θετική απόκλιση κοντά 1,1-1,2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (καθώς επετεύχθη πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ) εκείνη που οδήγησε στο υπέρ-πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και στην καταβολή του ‘’Κοινωνικού Μερίσματος’’ που έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Φέτος, η ώρα της καταβολής του “Κοινωνικού Μερίσματος” (εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί και πάλι εφικτό) , δηλαδή τα μέσα του Δεκεμβρίου, θα συμπέσει σχεδόν με την ώρα της προβλεπόμενης περικοπής έως 18% των κύριων συντάξεων, όπως έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από το Μάιο του 2017.

Και αυτό γιατί οι περικοπές αυτές πρέπει να ισχύσουν από 1.1.2019, δηλαδή να “περάσουν” στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, οι οποίες όμως θα καταβληθούν (με βάση ο,τι γίνεται κάθε χρόνο από το 2013) λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018.

Η σύμπτωση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πολύ μεγάλης θετικής απόκλισης στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ αυξάνει την πιθανότητα εφαρμογής εναλλακτικών σεναρίων που προβλέπουν χαλάρωση των κριτηρίων απονομής του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (έτσι ώστε να το λάβουν περισσότεροι συνταξιούχοι), λήψης ελαφρυντικών μέτρων σε όσους υποστούν περικοπές στις συντάξεις τους, περιορισμού των περικοπών στο μισθό (9% αντί για 18%) ή ακόμα και μετάθεσης των περικοπών στις συντάξεις στο β΄ εξάμηνο του 2019.
capital.gr

Shares