Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Για αυτό τον λόγο οι Ορθόδοξες και οι Καθολικές Εκκλησίες δεν μπορούν να γίνουν «ένα»! Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξηγεί…

Οι Ορθόδοξες και Καθολικές Εκκλησίες δεν θα ενωθούν εξαιτίας των πολλών αντιφάσεων και διαφωνιών που προέκυψαν κατά την χιλιετή ιστορία της ξεχωριστής ύπαρξής τους, δήλωσε ο πρόεδρος του ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.Κληθείς να σχολιάσει στον αέρα της εκπομπής «Εκκλησία και Κόσμος» στο τηλεοπτικό κανάλι Ρωσία 24, τη δήλωση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου σχετικά με το αναπόφευκτο της ενοποίησης των δύο κλάδων του χριστιανισμού, ο κ. Ιλαρίωνας εξέφρασε τη διαφωνία του.

«Δεν συμμερίζομαι αυτή τη θέση με βάση μια εντελώς ρεαλιστική ανάλυση της κατάστασης στις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες και την κατάσταση στον ορθόδοξο-καθολικό διάλογο.

Παρά το γεγονός ότι τα θεμέλια της πίστης μας είναι πανομοιότυπα και η πίστη μας είναι σχεδόν ταυτόσημη, οι Καθολικοί έχουν διαφορετική αντίληψη για την πομπή του Αγίου Πνεύματος – αυτό είναι το πρώτο σημείο. Και το δεύτερη είναι ότι στην ιστορία της ιδιαίτερης ύπαρξης σχεδόν χιλιάδων ετών, συσσωρεύτηκαν πολλές αντιφάσεις και διαφωνίες μεταξύ μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Για παράδειγμα, πολλά άτομα που αναγνωρίζονται στην Καθολική Εκκλησία ως άγιοι θεωρούνται στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως αιρετικοί ή διώκτες της Ορθοδοξίας.

Shares