Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» από ΕSM: Εφαρμόστε ΤΩΡΑ τις περικοπές…

Οι στόχοι στην Ελλάδα επιτεύχθηκαν και μέσω της μεγαλύτερης περικοπής των δημοσίων επενδύσεων επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην Ετήσια Έκθεσή του λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την εφαρμογή των μέτρων της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Η ετήσια έκθεση για το 2017 δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης παράλληλα την Ετήσια Σύνοδο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ESM στο Λουξεμβούργο.

Στο κείμενο τα μέτρα αυτά μνημονεύονται ως η πλέον αξιοσημείωτη προσθήκη στο υπάρχον μεταρρυθμιστικό πακέτο και γίνεται λόγος για την «προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες το 2019» και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Μάλιστα αναφέρεται «το 2020 αν τελικά δεν έρθει νωρίτερα» -το τελευταίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς.

Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά μέτρα το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του ESM, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία για να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» αναφέρεται συγκεκριμένα και σημειώνεται ότι παρότι η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα έχει ενισχυθεί, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες προκλήσεις πριν από τη λήξη του προγράμματος, για να μπορέσει να χτίσει πάνω στα επιτεύγματά της, τη μετά-πρόγραμμα εποχή» σημειώνεται.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρει, επίσης, ότι το 2017 σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στην τόνωση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στις επενδύσεις, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Tέλος, στην κατακλείδα της ενότητας της Έκθεσης για την Ελλάδα γίνεται νέα αναφορά για τα μέτρα που απομένουν υπάρχει όπου σημειώνεται ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών».

Στην έκθεση του ESM περιλαμβάνεται και μια προειδοποίηση για την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων καθώς παρότι αναγνωρίζεται ότι το 2015 και το 2016 οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν τα έσοδα του κράτους ταυτόχρονα οι χαμηλότερες έναντι των προβλέψεων δημόσιες επενδύσεις έπαιξαν κι αυτές ρόλο στο αποτέλεσμα -κάτι που δεν σημειώνεται βεβαίως θετικά…

athensvoice.gr

Shares