Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΒΟΜΒΑ για Καμμένο! Η κυβέρνηση προσπαθεί να ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ την ακρόαση για τη Σαουδική Αραβία…


Όπως αποκαλύπτουν τα Parapolitika.gr, με πάταγο καταρρέει η κυβερνητική απόπειρα να εμποδιστεί η ακρόαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Με πολυσέλιδη γνωμοδότησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής και αφού παραθέτει όλα τα σχετικά αποσπάσματα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλήση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης αλλά και κάθε δημοσίου λειτουργού ή δημοσίου προσώπου είναι υποχρετική εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της επιτροπής (δικαίωμα της μειοψηφίας).

Ξεκάθαρη όμως ήταν και η απάντηση της Επιτροπής στο ερώτημα της Προέδορυ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου για το αν η Επιτροπή θα έπρεπε να αναμείνει τυχόν παράλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στην απάντησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής η οποία αποτελείται από διαπρεπείς νομικούς ξεκαθαρίζει ότι οι επιτροπές ασκούν αυτοτελή κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έργο τους δεν παρεμποδίζεται από παράλληλη άσκηση κοινοβουλευτικού ελέχγου.

Η επιστημονική υπηρεσία αδειάζει την κα Χριστοδουλοπούλου και στην απόπειρά της να παραπέμψει το ζήτημα στη σαφώς μειωμένου κύρους υποεπιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων με το επιχείρημα ότι η υπόθεση αφορά εξοπλιστικά και απώτερο στόχο μια κλειστή συνεδρίαση, χωρίς δημοσιότητα. Στο πολυσέλιδο κείμενό της η επιστημονική υπηρεσία αποφαίνεται ότι η υποεπιτροπή έχει σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα και ότι αντιθέτως η Επιτροπή Θεσμών είναι αυτή η οποία διαθέτει ευρύτατο πεδίο διερεύνησης για θέματα λειτουργίας θεσμών και διαφάνειας όπως ζητούσε στο αίτημά της η Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνει δε με νόημα ότι η Θεσμών μπορεί να καλεί όχι μόνο Υπουργούς και Υφυπουργούς αλλά και κάθε δημόσιο λειτουργό ή δημόσιο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία ζητούσε την κλήση σε ακρόαση όχι μόνο του κ. Καμμένου και του κ. Βίτσα αλλά παράλληλα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του αποκαλούμενου ως “μεσάζοντα” Βασίλη Παπαδόπουλου.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Επιστημονική Υπηρεσία είχε ήδη εκδώσει αρνητική για την κυβέρνηση γνωμοδότηση απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι ως προμήθειες νοούνται μόνο οι αγορές εξοπίστικών και όχι οι πωλήσεις.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση ανοίγει ο δρόμος διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίψει το επικείμενο αίτημα της Ν.Δ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι επί μήνες η επιτροπή συνεδρίαζε σε καθεστώς έντασης από την επίμονη άρνηση της πλειοψηφίας να κάνει αποδεκτό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι αυτό συγκέντρωνε τον απαιτούμενο από τον Κανονισμό της Βουλής αριθμό υπογραφών.
parapolitika.gr

Shares