Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυτό είναι το καταστροφικό άρμα μάχης της Κίνας κατά των ΗΠΑ… (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μπορεί η Κίνα να διαθέτει περισσότερα από 7.000 άρματα μάχης, ωστόσο παρά το δέος που προκαλεί ο αριθμός αυτός, ποιοτικά ο αριθμός αυτός διαφέρει, καθώς πολλά από αυτά τα άρματα μάχης είναι παλαιότερες εκδόσεις σοβιετικών τανκς. Αυτό ακριβώς αναγνωρίζει και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τα τεθωρακισμένα της, κάτι που αποδείχθηκε με το Type-99, το οποίο ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τόσο τα αντίστοιχα αμερικανικά όσο και ρωσικά άρματα μάχης.

Ωστόσο, επειδή το Type 99 εξελίχθηκε σε ένα πολύ βαρύ άρμα μάχης με έμφαση στη δύναμη πυρός και στην θωράκιση, το Πεκίνο διαπίστωσε ότι είχε ανάγκη από έναν άλλο τύπο άρματος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα μάχης, όπως σε δάση ή σε αμφίβιες επιχειρήσεις.

Έτσι προέκυψε το άρμα μάχης Type-15, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε, παρά τα αρχικά σενάρια και φήμες, από το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Wu Qian δήλωσε στα κινεζικά ΜΜΕ πως το Type 15 παραδόθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Type 15 έχει κινητήρα απόδοσης 1.000 ίππων, διαθέτει ένα πυροβόλο όπλο 105 χιλιοστών που χρησιμοποιεί διατρητικά βλήματα, ενώ το άρμα ζυγίζει περίπου 35 τόνους, που συνδυάζεται από υδροπνευματική ανάρτηση, κάτι που παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας, ευκινησίας και αποτελεσματικότητα πρόσφυσης σε ανώμαλα εδάφη και περιοχές.

Το ερώτημα που προκύπτει, από μια σύντομη ανάγνωση των τεχνικών και κατασκευαστικών του χαρακτηριστικών είναι, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί το άρμα μάχης Type 15.

Ενδεικτικό είναι, ότι το άρμα μάχης είχε παρατηρηθεί στις διασυνοριακές εντάσεις Κίνας και Ινδίας το 2017, κάτι που έκανε πολλούς αναλυτές να εκτιμήσουν πως τα εδάφη στα υψίπεδα του Θιβέτ ήταν ακριβώς ο τύπος πεδίου μάχης που είχαν στο μυαλό τους για την χρήση του άρματος μάχης.

Εντούτοις, δεν ήταν ο μόνος τύπος πεδίου μάχης, αφού το Type 5 είναι εξίσου προσαρμοσμένο για να επιχειρεί και σε ναυτικά θέατρα επιχειρήσεων, κάτι που το καθιστά την ιδανική αιχμή του δόρατος για την τεθωρακισμένη μεραρχία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας.

Είναι λοιπόν, σαφές πως το Πεκίνο προχωράει στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της με τα κατάλληλα οπλικά συστήματα, ώστε να αυξήσει την προβολή ισχύος της σε αμφισβητούμενα εδάφη, από τις συνοριακές συρράξεις της με την Ινδία, όσο και στον Ειρηνικό απέναντι στις ΗΠΑαλλά και προφανώς την προσάρτηση της Ταϊβάν.

Η δυνατότητα του Type 15 να επιχειρεί στα διάφορα περιβάλλοντα, όπως δάση, ζούγκλες, ανώμαλα ορεινά εδάφη, αλλά και η προσαρμογή του για αμφίβιες επιχειρήσεις, προσδίδουν στον Κινέζο Πρόεδρο την ικανότητα να διεκδικήσει με ισχυρές αξιώσεις τα όποια εδάφη και περιοχές οραματίζεται.

Με πληροφορίες από: National Interest

Shares