Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το ‘ΑΠΟΡΡΗΤΟ’ Σχέδιο «ΗΛΙΟΣ»! Ελλάδα ΤΕΛΟΣ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Εσείς ξέρετε τι είναι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ (ΗΕLIOS η επίσημη ονομασία του). Πρόκειται για το Hellenic Integration System (Ελληνικό Σύστημα Αφομοίωσης) που υπεγράφη μεταξύ άλλων από τον κο Μουζάλα.Διαβάζουμε λοιπόν στην ΕΡΤ (ρεπορτάζ η Χαρά Γιαννοπούλου)
Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «HELIOS» (Hellenic Integration System) υπέγραψαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι δήμαρχοι Θήβας και Λιβαδειάς και ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην έδρα του υπουργείου. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα έχει διάρκεια έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες.


Το πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά σε επιλεγμένο δείγμα 80 προσφύγων στη Λιβαδειά και 40 στη Θήβα, θα αξιοποιήσει παροχές που ήδη προσφέρονται, όπως στέγαση, χρηματική βοήθεια,εκπαίδευση και θα τις συνδυάσει με νέες υποστηρικτικές δράσεις, όπως η συμβουλευτική εργασίας, η κοινωνική υποστήριξη, η τεχνική κατάρτιση και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε τοπικές υπηρεσίες.

Όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δοθεί η δυνατότητα να βελτιωθούν τα τρία μεγάλα προγράμματα του υπουργείου, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της καταγραφής δεξιοτήτων των προσφύγων και απόδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, τα οποία ήδη εκπονούνται, και του προγράμματος εργασίας, το οποίο ακόμα είναι υπό διαμόρφωση.

Το σύνολο των ωφελούμενων και στους δύο δήμους λαμβάνει χρηματική βοήθεια, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ τα άτομα άνω των 15 ετών θα εγγραφούν στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας που θα υλοποιηθεί από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα ενισχύσει με εξειδικευμένο προσωπικό και διερμηνείς τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με στόχο την παροχή συμβουλευτικής για την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Η Λιβαδειά έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από 800 πρόσφυγες, ενώ σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα 372 άτομα, από τους οποίους οι 262 είναι αιτούντες άσυλο και οι 110 υποψήφιοι προς μετεγκατάσταση, ενώ η Θήβα φιλοξενεί 650 πρόσφυγες.
Εμείς πάλι δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε. Πιστεύουμε πως οι αναγνώστες έχουν κρίση και καταλαβαίνουν.
Δείτε και το Σχέδιο Καλλέργη με το Ευρωπαϊκό αντίστοιχο σύστημα.

https://www.youtube.com/watch?v=KO1GlTos3pg

Shares