Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στην Τουρκία…

O εκλογικός πυρετός στην Τουρκία βρίσκεται στα ύψη. Για το Brookings, υπάρχουν τρεις άσσοι που θα κρίνουν την εκλογική παρτίδα. Ποιοι είναι αυτοί σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο και τι προβλέπει για την επόμενη ημέρα.Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την εκλογική ευπάθεια του Ερντογάν: η κατάσταση της αντιπολίτευσης, της οικονομίας και των Κούρδων ψηφοφόρων.

1 Η αντιπολίτευση στον Ερντογάν είναι απροσδόκητα ενεργοποιημένη, εκλεκτική και ενωμένη. Το κύριο Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) έσπευσε γρήγορα να βοηθήσει το νεώτερο İyi (Καλό) κόμμα-που σχηματίστηκε από τα δυσαρεστημένα πρώην μέλη του MHP – για να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Τα δύο κόμματα έφεραν στη συνέχεια ένα μικρό συντηρητικό θρησκευτικό κόμμα, τον Saadet (Felicity), ελπίζοντας να τραβήξει το συντηρητικό θρησκευτικό εκλογικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως Κούρδων συντηρητικών. Τα μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν επίσης να υποστηρίξουν όποιον εκλεγεί υποψήφιος για να ανταγωνιστεί εναντίον τον Erdoğan.

Εν τω μεταξύ, οι Muharrem İnce, Meral Akşener και Temel Mollaoğlu είναι οι προεδρικοί υποψήφιοι για το CHP, το Κόμμα İyi και το Saadet, αντίστοιχα. Έχουν υιοθετήσει μια εκπληκτικά εννοιολογική προσέγγιση στην εθνική, κοινωνική και θρησκευτική ποικιλομορφία της Τουρκίας που αντανακλά πολύ καλύτερα με το κοινό απ ‘ό, τι η διχαστική του Ερντογάν. Ο Mollaoğlu μιλάει αναγκαστικά για ηθική παρακμή, καθώς και για τη διαφθορά στις τάξεις του AKP. Ο İnce και η Akşener έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε αντίθεση με την έμφαση που δίνει ο Erdoğan στα προηγούμενα οικονομικά επιτεύγματα και τις υποσχέσεις φανταστικών έργων. Αυτά τα μηνύματα αντηχούν καλύτερα στα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν γνωρίσει μόνο τον Ερντογάν στην εξουσία και που αγωνίζονται με ένα όλο και πιο δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει ελάχιστες επαγγελματικές προοπτικές.

2 Η κακή κατάσταση της οικονομίας θα λειτουργήσει κατά του Ερντογάν. Σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο (ΚΓΠ), το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση “διαχειρίζεται την τρέχουσα νομισματική και πληθωριστική κατάσταση πολύ κακά ή κάπως κακά.” Οι ανορθόδοξες απόψεις του Erdoğan ότι η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού και η αδιαφορία του για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας υπονόμευσε την εμπιστοσύνη σε αυτόν και στην τουρκική λίρα. Το πτωχικό τουρκικό νόμισμα έχει αναφέρει ότι προκάλεσε σχεδόν 4% πτώση της δημοτικότητας του Erdoğan.

3 Υπάρχει το φιλοκουρδικό HDP ή Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πέρασε το κατώτατο όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο το 2015 – εξασφαλίζοντας έδρες που διαφορετικά θα έπαιζαν ως επί το πλείστον το ΑΚΡ. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το HDP, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τους ψηφοφόρους. Η συμπερίληψη του HDP θα περιέπλεκε επίσης τα πράγματα για το κόμμα Ιyi, το οποίο ανταγωνίζεται για την εθνικιστική εκλογική βάση με το AKP και το MHP.

Σχετικά με την κοινοβουλευτική ψηφοφορία: Για να αποκτήσει η πλειοψηφία της συμμαχίας του AKP-MHP, το HDP θα πρέπει να κερδίσει λιγότερο από το 10 τοις εκατό των εθνικών ψήφων. Και στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια προσομοίωση από το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV), εάν το HDP λάβει το 9,9% των ψήφων, τότε 53 από τις 63 έδρες στο κοινοβούλιο θα πάνε στη συμμαχία του AKP.

Με την προεδρική ψηφοφορία: Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει έρθει σε συνεννόηση με τον ηγέτη του HDP, Σελαχαντίν Ντεμίρτσε, ο οποίος προεδρεύει από το κελί του, ότι θα ενθαρρύνει τους δικούς του υποστηρικτές να ψηφίσουν υπέρ του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης σε περίπτωση αναμέτρησης με τον Ερντογάν.
Τέλος, λόγω νέων εκλογικών κανονισμών, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα της ψηφοφορίας στις κουρδικές περιοχές. Αυτή η αντιληπτή κακομεταχείριση του HDP έχει στην πραγματικότητα μια συσπειρωτική επίδραση για ορισμένους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πολιτικούς «αουτσάιντερ» και να ψηφίσουν τακτικά για να αρνηθούν τη νίκη στο κόμμα του Erdoğan.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προσδοκίες του Ερντογάν, και η πολιτκή κυριαρχία του στην Τουρκία μπορεί να μην ανακάμψει αν οι εκλογές δεν περάσουν. Ακόμη και αν καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και αν το AKP διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (με την υποστήριξη του MHP), η νίκη θα μπορούσε να αποδειχθεί πύρρειος για τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας. Η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει αυξανόμενα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019, καθώς και μια ενεργητική και ολοένα και ενωμένη αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Ερντογάν επικρατήσει, αλλά το AKP δεν καταφέρει να κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για την αναβίωση της τουρκικής δημοκρατίας (ειδικά αν δεν ζητήσει ακόμη ένα γύρο εκλογών). Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι η πολιτική συγκατοίκηση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας εποχής συμβιβασμού. Το απαισιόδοξο είναι η πολιτική πραγματικότητα στην χώρα να εξελιχθεί σε αστάθεια και αδιέξοδο. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα στην πολιτική του καριέρα, ο Ερντογάν ήταν ρεφορμιστικός πραγματιστής, πιέζοντας για δημοκρατία και καλύτερη διακυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο δυνατές μέρες του μπορεί να αποτελούν παρελθόν.

onalert.gr

Shares