Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αυτή είναι η Τουρκία του Ερντογάν! ΣΤΑ ‘ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ’ όλοι… (ΒΙΝΤΕΟ)

– Με 43 χρόνια φυλάκιση απειλούνται οι συνεργάτες της εφημερίδας Τζουμχουριέτ – Στην φυλακή εδώ και 500 μέρες ο Πρόεδρος και ο διευθυντής της εφημερίδας – Να κάνουν τουλάχιστον 3 παιδιά σε κάθε οικογένεια για να κατακτήσουν τον κόσμο ζήτησε από το λαό του ο Ερντογάν
Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζει τις πιο μαύρες μέρες της. Η δημοκρατία είναι λέξη άγνωστη και οι συλλήψεις πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο. Κραυγαλέα παραδείγματα είναι η σημερινή δίκη 17 συνεργατών της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, αλλά και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και ο διευθυντής της εφημερίδας είναι στην φυλακή εδώ και 500 ημέρες!

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ζητεί από τον λαό του μέσα από τις γεννήσεις να τον βοηθήσουν να κατακτήσει τον κόσμο! Ένα παραλήρημα χωρίς όρια. Την Ημέρα της Γυναίκας ζήτησε από τις γυναίκες της χώρας του να κάνουν τουλάχιστον 3 παιδιά έτσι ώστε να τον βοηθήσουν στο έργο του. Το οποίο είναι η κατάκτηση του κόσμου.

Η Τουρκία του 2018 δεν συμβαδίζει με τους ρυθμούς του υπόλοιπου πλανήτη. Ο φόβος είναι παντού και η Ελευθερία του Τύπου είναι φράση που συναντά κανείς μόνο στα βιβλία. Η δίκη των 17 της εφημερίδας Τζουμχουριέτ είναι ένα μόνο παράδειγμα. Το άλλο είναι ο καθημερινός εξευτελισμός όσων τολμούν να ψελλίσουν κάτι εναντίον του καθεστώτος.

Ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ανέβασε στο twitter την σοκαριστική εικόνα με δικηγόρους να διαπομπεύονται δημόσια με χειροπέδες. Υποπτοι κι αυτοί για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τζουμχουριέτ: Μια ολόκληρη εφημερίδα στο εδώλιο
Η δίκη 17 συνεργατών της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, που κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης μέχρι 43 ετών, επανελήφθη σήμερα με την εφημερίδα να καλεί «να τερματισθεί η καταπίεση», καθώς ο πρόεδρός της και ο διευθυντής της βρίσκονται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 500 ημέρες.

Η έκτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης άρχισε αργά το πρωί στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από μια συγκέντρωση μπροστά από το δικαστήριο που οργανώθηκε από υποστηρικτές αυτής της εφημερίδας η οποία επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τζουμχουριέτ Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της, ο Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή εδώ και 495 ημέρες, όπως και ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που είναι φυλακισμένος εδώ και 434 ημέρες, περιλαμβάνονται μεταξύ των 17 συνεργατών της εφημερίδας που δικάζονται.

Άλλα μεγάλα ονόματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται επίσης στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, που δικάζονται χωρίς να είναι προφυλακισμένοι, καθώς απελευθερώθηκαν πέρυσι αφού παρέμειναν υπό κράτηση για πολλούς μήνες.

«Να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την καταπίεση», είναι ο σημερινός τίτλος της Τζουμχουριέτ, οι συνεργάτες της οποίας κατηγορούνται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σ’ αυτή την υπόθεση που αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 43 ετών με τις κατηγορίες ότι βοήθησαν τρεις οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Τζουμχουριέτ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η δίκη αυτή έχει στόχο να φιμώσει μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας.

Η δίκη προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Χθες 25 δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν ότι συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 καταδικάσθηκαν σε ποινές μέχρι κάθειρξη επτάμιση ετών.
newsit

Shares