Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΥΞΗΣΗ στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη Ρωσία! Πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια…


Σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναίκες προχωρά η ρωσική κυβέρνηση.
Η αύξηση θα ξεκινήσει το 2019 και θα συνεχισθεί έως το 2028 για τους άνδρες και έως το 2034 για τις γυναίκες, και θα είναι η πρώτη μετά από 90 χρόνια, αλλάζοντας τα όρια ηλικίας που είχε θεσπίσει η “νεαρή” τότε Σοβιετική Ένωση.
Την σχετική πρόταση έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα στη Ρωσία ορίσθηκαν το 1928 , στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο τέθηκε το ζήτημα της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων τον Ιανουάριο του 1997 .

Τον Ιούλιο του 2000 ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και εμπορίου Γκέρμαν Γκρεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει να αυξήσει τα συνταξιοδοτικά όρια, προβλέποντας ότι στο ζήτημα η κυβέρνηση θα επανέλθει πιθανότατα το 2007, λόγω της δυσμενούς δημογραφικής και οικονομικής κατάστασης.

Το ζήτημα άρχισε να συζητείται έντονα την περίοδο 2010-2011. Στις 29 Ιανουαρίου 2015 ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων.

Μεντβέντεφ: Αυξάνουμε τα όρια λόγω… του προσδόκιμου ζωής
Στις 8 Μαΐου του 2018 , όταν συζητείτο η υποψηφιότητα του για την πρωθυπουργία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση του προτίθεται να παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά όρια, επισημαίνοντας ότι τα όρια που είχαν ορισθεί για πρώτη φορά επί ΕΣΣΔ στα 60 και 55 έτη, είχαν ορισθεί όταν το προσδόκιμο ζωής τότε ήταν τα 40 χρόνια . Το 2017 το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν 67,5 έτη για τους άνδρες και 77,6 για τις γυναίκες.

Η σταδιακή αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, όπως είπε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, δεν θα θίξει τους σημερινούς συνταξιούχους (είναι περίπου 46,5 εκατομμύρια) ενώ οι συντάξεις θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 1000 ρούβλια (13,5 ευρώ). Η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων θα ξεκινήσει από τους άνδρες που γεννήθηκαν το 1959 και τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1964, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν το 2020 σε ηλικία 61 και 56 ετών αντίστοιχα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα σημερινά συνταξιοδοτικά όρια είχαν ορισθεί στα μέσα του περασμένου αιώνα και παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο μέχρι σήμερα παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στους όρους εργασίας. Γι αυτό συνέχισε, ήρθε ο καιρός που έπρεπε να αλλάξουν και τα συνταξιοδοτικά όρια

Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ επεσήμανε ότι οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο και είναι πιο ενεργοί. «Ένας άνθρωπος συντάξιμης ηλικίας πριν από τριάντα χρόνια είναι εντελώς διαφορετικός από έναν άνθρωπο συντάξιμης ηλικίας σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι κατά μέσο όρο ετησίως απασχολούνται 12,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και η τάση αυτή κάθε χρόνο θα είναι αυξητική
newsit.gr

Shares