Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΡΩΣΙΚΑ ΧΕΙΛΗ! Ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει τη Μόσχα και όχι το Φανάρι….

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, ισχυρίστηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, του υποσχέθηκε πως στη διαμάχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει τη Ρωσική Εκκλησία. Ο πρέσβης της Ρωσίας έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 6».Ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως συνάντησε αρκετές φορές τον Κύπριο Αρχιεπίσκοπο και «μου είπε πως είναι υπέρ της θέσης μας και όχι με τον Βαρθολομαίο. Είναι υπέρ της Ρώσικης Εκκλησίας. Το είπε αυτό». Κατά τον κ. Οσάτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ «στηρίζει τη Ρωσική Εκκλησία γιατί είναι υπέρ της ενότητας των Ορθόδοξων Εκκλησιών όλου του κόσμου». Σημείωσε ακόμα πως δεν νομίζει πως τώρα θα αλλάξει θέση. Εκ των πραγμάτων, οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη δημιουργούν σοβαρό θέμα, αφού η Εκκλησία της Κύπρου είναι μεν Αυτοκέφαλη αλλά βρίσκεται υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέραν αυτού υπάρχουν και οι εθνικοί και οι ιστορικοί δεσμοί, οι οποίοι σαφώς πολύ πιο ισχυροί από αυτούς με τη Μόσχα. Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου ανέφεραν ότι, το πιθανότερο είναι να μην έχει δοθεί τέτοια υπόσχεση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επεσήμαναν ακόμα ότι η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου θα διαμορφωθεί από την Ιερά Σύνοδο και όχι από τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν εκπροσωπεί τίποτα ο Βαρθολομαίος

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Κύπρο, ήταν έκδηλα προσβλητικός έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο δεν αποκάλεσε ούτε μία φορά με τον τίτλο του. Αναφερόταν συνεχώς στον «Βαρθολομαίο», υποστηρίζοντας ότι το εκκλησιαστικό πρόβλημα στην Ουκρανία το δημιούργησαν οι Αμερικανοί που παρεμβαίνουν στα θρησκευτικά ζητήματα. Ο κ. Οσάτσι διερωτήθηκε: «Ποιους εκπροσωπεί ο Βαρθολομαίος; Δεν έχει ποίμνιο», ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια ορθόδοξους Ρώσους. Κατά τον πρέσβη της Ρωσίας στη Κύπρο, «ο Βαρθολομαίος» έχει επιλέξει τη διάσπαση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία για να αποκτήσει επιρροή και ποίμνιο. Ισχυρίστηκε ακόμα πως «ο Βαρθολομαίος» συμπεριφέρεται σαν τον Πάπα της Ρώμης και δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει αυτοκεφαλία σε άλλες Εκκλησίες γιατί κατά την άποψή του αυτό είναι θέμα της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ο Σ. Οσάτσι αμφισβήτησε και το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να άρει το ανάθεμα που είχε αποφασίσει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά των ηγετών των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ουκρανίας (Φιλάρετου και Μακάριου), λέγοντας πως αυτό αφορούσε το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο έχει και την κυριαρχία των ορθοδόξων στην Ουκρανία.

Απειλές κατά Κύπρου

Τέλος ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Εκκλησία της Κύπρου ταχθεί με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στις Κυπρορωσικές σχέσεις. Στη συνέχεια για να «στρογγυλέψει» αυτή την απειλή, είπε πως αναφέρεται σε ψυχολογικές επιπτώσεις κ.λπ. Παρά το ότι ο πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε πως τα κράτη δεν πρέπει να εμπλέκονται σε εκκλησιαστικά θέματα, παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, και μάλιστα έλαβε και διαβεβαιώσεις για στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας. Την ίδια στόχευση είχε και η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας Σ. Στεπάσιν με τον Κύπριο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Κύπρο ως προέδρου της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης.

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Κύπρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, απέφυγε να τις διαψεύσει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία φέρουν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο να έχει λάβει θέση στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, «καθίσταται γνωστό, ότι η Εκκλησία της Κύπρου διατηρεί άριστες σχέσης ενότητος με όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι και τη νεότερη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, συμπεριλαμβανομένης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας».

«Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο οφείλουμε όλοι να ευρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αποφεύγουμε δημόσιες δηλώσεις, που επιφέρουν πηχυαίους τίτλους και οι οποίες επιτείνουν το πρόβλημα. Η Α.Μ. εύχεται όπως όλα τα προβλήματα επιλυθούν στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εν αγάπη διαλόγου. Παράλληλα, εκφράζει την προθυμία της να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή».
protothema.gr

Shares