Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΣΧΕΤΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! Πώς η ΔΕΗ “προκαλεί” ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ μέσω των καλωδίων…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σημείωση έκανε ο καθηγητής γεωλογίας Γιώργος Ζουγανέλης σχετικά με τις πυρκαγιές και το ρόλο των καλωδίων της ΔΕΗ σε αυτές.Σύμφωνα με τον κ. Ζουγανέλη τα καλώδια της ΔΕΗ είναι σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα να προκαλέσουν πυρκαγιές όταν πάνω τους πέφτει νερό. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Σχετικά με τη δημιουργία arcing (σ.σ. βολταϊκό τόξο) προσθέτω πως ένα spray νερού που προέρχεται είτε από λάστιχο, είτε από υγρασία, είτε από πτώση από ελικόπτερα, αλλάζει την αγωγιμότητα του χώρου πέριξ των αγωγών της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη σκόνη από τη φωτιά, την υγρασία, τη θερμοκρασία κ.λπ.

Το νερό της βροχής δεν είναι αγώγιμο. Αντίθετα το κανονικό νερό και το νερό της θάλασσας περιέχουν ιόντα (είναι πιο αγώγιμα). Αυτό σημαίνει πως ένα arc από ένα αγωγό μπορεί να ταξιδέψει μεγαλύτερη απόσταση όσο η αγωγιμότητα του χώρου πέριξ του αυξάνει.

Θέλει προσοχή σε τι απόσταση από τον αγωγό της ΔΕΗ γίνεται η κατάσβεση. Δεν μπορείς να πας δίπλα σε ένα δέντρο που έχει δίπλα καλώδια και να το βρέχεις. Το κακό είναι το πιθανότερο να συμβεί.

[…] Μπορεί να μου πει κάποιος, αν θα μπορούσαμε να δούμε το φαινόμενο αυτό (πυρκαγιές από arcs) ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές. Σε ένα μεγάλου μήκους αγωγό φυσικά. Κάπου θα έχει fault (σ.σ. αστοχία-λάθος). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συντήρηση στο δίκτυο της ΔΕΗ η επαφή ενός αγωγού της ΔΕΗ με ένα “αγωγό” νερού “ενωμένο” στο έδαφος έχει νόημα να συμβεί ένα arc (το γράφω απλά).

Για το λόγο αυτό όσοι παίζουν με νερό κάτω από αγωγούς μεταφοράς ακόμη και τριφασικούς πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προστασίας και να είναι πάντα σε απόσταση ασφαλείας από τον αγωγό της ΔΕΗ, γιατί το κακό μπορεί να συμβεί και να φύγουν από τη ζωή χωρίς να φορούν τη φανέλα του πυροσβέστη.

Shares